Leunse dorpsraad moet afwachten

LEUNEN | De dorpsraad van Leunen is tevreden dat zijn variant een van de twee overgebleven oplossingen is voor de kruising Leunseweg-Deurneseweg.

Provincie en gemeente hebben nu nog twee opties die verder onderzocht worden. Naast de omstreden turborotonde is de Leunse optie, met behoud van het viaduct, nog in de race. Er komt dan, aan de Leunse kant van het viaduct, een tweede rotonde.

De eerste voorkeur van de dorpsraad, een tunnel voor het verkeer op de Deurneseweg, is afgevallen. "Ik vermoed vanwege de hoge kosten", zegt dorpsraadvoorzitter Jeroen van de Leur. "We zijn in elk geval blij dat een van onze scenario's nog meedoet. Ze lijken onze plannen toch serieus te nemen."

Medio april komt er duidelijkheid over de definitieve oplossing. "Het zou heel mooi als onze variant het wordt. Je weet het nooit. Ze kunnen ook de turborotonde doordrukken. Daar staan we als dorpsraad niet achter. Mocht het toch zo zijn, dan moeten we ons erbij neerleggen. We hebben alternatieven aangedragen die in onze ogen allemaal beter zijn dan die turborotonde. Meer kunnen we niet doen." Het grootste bezwaar van de turborotonde is de sociale veiligheid van voetgangers en fietsers die via tunnels onder de rotonde doorgaan.