Statiegeld blikjes en PET-flessen?

VENRAY | De gemeente Venray sluit zich aan bij de statiegeldalliantie. Het is een maatschappelijk initiatief met als doel de regering op te roepen statiegeld in te voeren op blikjes en PET-flessen.

De motie werd vorige week door een ruime raadsmeerderheid aangenomen. Alleen D66 en VVD waren tegen. "We hebben bedenkingen. We weten niet goed waar we ja tegen zeggen", zei Esther Hoppenreijs (D66). Ze wees erop dat de Tweede Kamer om een vervolgonderzoek heeft gevraagd. De resultaten worden binnenkort bekendgemaakt.

Want het is niet duidelijk of de kosten wel tegen de baten opwegen. Er moet een apart inzamelingssysteem worden opgezet. "De levensmiddelenindustrie is daarom tegen." De kosten variƫren van 10 tot 110 miljoen euro terwijl de opbrengsten worden geschat op 80 tot 90 miljoen euro.

De beoogde afname van het zwerfafval, naar verwachting 70 tot 90 procent, wordt in twijfel getrokken. D66 en VVD willen daarom wachten totdat er meer duidelijkheid is en ze vroegen de motie aan te houden.

Dat wilde Carla Brugman (PP2) niet en de motie werd in stemming gebracht. De andere zes partijen steunden het voorstel. Er wordt nu nog geen statiegeld geheven op blikjes en PET-flessen en het Rijk is de enige instantie die het kan invoeren. "We willen vooral een signaal afgeven. Want het zwerfafval is een serieus probleem", zei Toon Loonen (CDA).

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) reageerde dat het college al van plan was zich bij de statiegeldalliantie aan te sluiten. "Het voordeel is minder zwerfafval en minder plastic soep. Bovendien ontstaat er een zuivere afvalfractie die goed te verhandelen is."