Toenemende kans op cameratoezicht

VENRAY | Het CDA heeft al vaker gepleit voor cameratoezicht bij de afvalinzamelpunten. Nu de wet mobiele camera's toestaat, en het ook in de plaatselijke APV is opgenomen, ontstaat er een nieuwe situatie. "Daardoor ben ik minder afwijzend , maar nog wel voorzichtig", zei burgemeester Hans Gilissen vorige week in de raadsvergadering.

Door Henk Willemssen

Petra van Duijnhoven (CDA) had het onderwerp opnieuw op de raadsagenda gezet. inVENtief, PP2 en Samenwerking steunden de motie. Er komt nu eerst een onderzoek of cameratoezicht bij afvalinzamelpunten mogelijk en wenselijk is. Gilissen zei dat hij toestemming van de politie en het Openbaar Ministerie nodig heeft. "Het beheer van de apparatuur en het omgaan met de informatie is aan de politie. Die krijgt er extra werk bij en de korpschef zal hiervoor capaciteit vrij moeten maken. Het onderzoek doen is prima. Dan kunnen we alle ins en outs in kaart brengen."

Toch zijn veel partijen er huiverig voor. "Cameratoezicht gaat ons te ver. Het is een te zwaar middel voor dit vergrijp", zei Ronald van Hal (SP). Het CDA hoopt met de camera's de illegale afvalstorters op te sporen. "Want de mensen zijn het zat. Al die rommel rond de afvalstations", aldus Petra van Duijnhoven. Volgens haar durven de mensen elkaar niet op het ongewenste gedrag aan te spreken. "Ze voelen zich bedreigd en de veiligheid is in het geding. Maar we mogen niet tolereren dat een kleine groep mensen de rotzooi blijft veroorzaken." Toch vindt de SP het elkaar aanspreken de beste manier. "Want een camera geeft schijnveiligheid. De beelden kunnen pas achteraf nagekeken worden.", aldus Van Hal die vindt dat de privacy in het geding is. "Mensen hebben het recht zich niet overal bespied te voelen."

Theo Mulders (Samenwerking) denkt dat camera's een stimulans kunnen zijn om geen afval te dumpen. "Het is goed het te proberen en te kijken wat de effecten zijn." Ingeborg de Barbanson (VVD) meent dat het weinig effect heeft. "Het afvalprobleem zal zich alleen maar verplaatsen. Het is niet makkelijk personen te herkennen op de camerabeelden. We kunnen beter boa's inzetten. Dat is een sterker signaal." Daan Janssen (D66) en Henk Bisschops (PvdA) zager er niets in. "Dit is een slecht idee", zei Janssen. "Privacy is een groot goed", stelde Bisschops. "Het is nergens voor nodig camerabeelden te maken van mensen die afval wegbrengen." Carla Brugman (PP2) was altijd huiverig. "Maar we hebben geen geld om boa's de boel in de gaten te laten houden. Met camera's krijgen we inzicht in wie de rotzooi veroorzaakt."