Gezond Leefmilieu Venray van start

Leunen | Diverse buurtinitiatieven hebben op 29 januari in de Gemeente Venray de handen ineengeslagen. Zij werken nu samen onder de naam Gezond Leefmilieu Venray (GLV).

In MFC de Baank in Leunen kwamen zestien afgevaardigden uit Ysselsteyn, Castenray, Veulen, Oirlo, Venray, Leunen en de kerngroep Limburg Gezonder bij elkaar om te bespreken hoe een onderlinge samenwerking de stem van verontruste burgers beter kan laten horen. Zij vertegenwoordigen samen een grote groep burgers die zich ernstige zorgen maken, maar het soms moeilijk vinden om zich hierover uit te spreken. Aanleiding is de onlangs door het college gepresenteerde visie veehouderij, waarin volgens GLV de stem van Venrayse burgers een plaats had moeten krijgen. 'Er bestaat al langere tijd grote ongerustheid onder de Venrayse bevolking over de kwaliteit van ons leefmilieu. Door de enorme groei van de intensieve veehouderij van de laatste tien tot vijftien jaar is de luchtkwaliteit sterk achteruitgegaan. Deze vormt een ernstige bedreiging van onze gezondheid. Sinds de in 2015 begonnen dialoog zijn er nieuwe rapporten verschenen die aantonen dat fijnstof een grotere bedreiging voor de gezondheid vormt dan tot dusverre aangenomen. Ook de Q-koorts, die aan 74 mensen het leven kostte, heeft aangetoond dat we ons zorgen moeten maken om onze gezondheid, zelfs als aan alle wettelijke normen wordt voldaan', meldt GLV in een persbericht. 'GLV wil, door de krachten van een grote groep burgers te bundelen, meehelpen om de balans in onze gemeente te herstellen. Op basis van heldere feiten zal een betere afweging gemaakt moeten worden tussen de voor- en nadelen van de intensieve veehouderij in Venray. Momenteel is Venray al het meest veedichte gebied ter wereld, terwijl er nog steeds nieuwe stallen en mestfabrieken bij gebouwd worden'. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht wil GLV tevens een beter inzicht krijgen in de wijze waarop de politieke partijen tegen de veehouderij aankijken. Daarom worden de deelnemende politieke partijen de volgende vragen voorgelegd:

1. Welke resultaten wil uw partij concreet bereikt hebben in 2022, 2026 en 2030 t.a.v. de vermindering van geur- en fijnstof van intensieve veehouderijen?

2. Hoe en op welke wijze wil uw partij die resultaten realiseren?

3. De voor u belangrijke thema's zijn als het goed is, opgenomen in uw verkiezingsprogramma. Zijn de antwoorden op bovenstaande vragen ook als zodanig opgenomen in jullie verkiezingsprogramma voor 2018? Zo ja, waar staat dit beschreven. Zo nee, gaat u uw verkiezingsprogramma hierop nog wel aanpassen?

De antwoorden wil GLV vervolgens in de weekbladen publiceren, 'zodat de Venrayse bevolking dit mee kan laten bepalen op wie zij hun stem uit gaan brengen bij de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart'.


Truckrun 2018

Horst | Wie aan de Truckrun 2018 in Horst wil deelnemen, kan zich hiervoor aanmelden via de website www.truckrun.nl.

De jaarlijkse toertocht voor mensen met een beperking gaat door verschillende dorpen van Horst aan de Maas en Venray. Deelnemers rijden als bijrijder mee met een van de 275 vrachtauto's. Tijdens de Truckrun worden diverse activiteiten gehouden voor de passagiers, hun begeleiders en familie en vrienden.Het evenement wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden.