Afbeelding
Foto:

Expositie Jennen bij huisartsen

Venray | In de komende maanden exposeert Marianne Jennen in de Huisartsenpraktijk van Medisch Centrum Antoniusveld. Zij laat in deze expositie kleurige bloemstillevens zien en abstract werk. Beide stijlen worden gekenmerkt door krachtige kleuren met een vrolijk karakter.

Marianne Jennen komt uit een gezin, waarin kunst met de paplepel werd ingegoten. Twee broers hebben de Kunstacademie gevolgd, een oom was docent tekenen en bekend kunstenaar. Als kind al had ook ze veel plezier in tekenen. Daarnaast vond zij het heerlijk om piano te spelen. De combinatie muziek en vrije expressie komt vaak voor, de aanleg hiervoor ligt waarschijnlijk in elkaars verlengde. Toch volgde Marianne in eerste instantie een geheel andere weg. Zij stapte in het bibliotheekwezen en was vele jaren actief in een managementfunctie, waarbij personeelsbeleid en beleid in samenspraak met gemeenten haar hoofdtaak was. Uiteindelijk heeft zij mede door het veranderd beeld van de bibliotheek en toen haar kinderen al een eind op school gevorderd waren, de draad van het schilderen opgepakt. Al snel besloot zij de kunstacademie in Arendonk te volgen. Toen zij geheel gegrepen werd door deze expressievorm, besloot zij ook de specialisatie te doen. Nu schildert zij wekelijks nog met een groep in een atelier in Tilburg. Zij heeft inmiddels meerdere exposities op haar naam. Het schilderen is voor haar een levensinvulling en meer nog na het overlijden van haar partner ervaart zij, hoe schilderen contact kan realiseren met anderen. Voor haar is het interactief bezig zijn heel belangrijk, solistisch schilderen is niet haar ambitie.

De bloemstillevens zijn alle heel vrolijk door de bonte kleurstelling. Ook het maken hiervan geeft haar plezier. Het is een stijl, die zij in samenwerking met een aantal collega's opgedaan heeft bij kunstenaar Marta Yedrisko. De werken, die zij daar maakte zijn kleurrijk, maar ook wat plat van structuur. Toen zij op dit thema doorging heeft Marianne meer diepte in het schilderij aangebracht. Hiervan zijn een aantal fraaie grote doeken te zien.

Bij het abstracte werk is nog meer haar eigen voorkeur waarneembaar. Zij wordt wandelend en op reis in andere landen vaak getroffen door verval. Een oud ingezakt huis, neergestorte vliegtuigresten doen haar nadenken over de historie en triggeren meer dan volmaakte architectuur en puntgave constructies, om haar gedachten vast te leggen op doek. Deze voorbeelden zijn in feite al voor een deel geabstraheerd. Zo benadrukt zij de vergankelijkheid, in de aftakeling waardeert zij de mooie aspecten. 'Aan de ouder wordende mens vertelt iedere rimpel een stukje geschiedenis', zo benoemt zij dit proces. Toch zijn de abstracte schilderijen niet somber. De kleuren zijn minder opvallend dan bij de bloemstillevens, maar de heldere vlakverdeling in gedempte tonen stemmen eveneens blij.