Jan Vorstenbos had met drie treffers een belangrijk aandeel in de zege van Manual.
Jan Vorstenbos had met drie treffers een belangrijk aandeel in de zege van Manual. Foto: Henk Lammen

"Biertjes blijven staan"

Manual-Jupiter'75 20-17 (11-8). Doelpunten Manual: Okke Boon (6x), Jan Vorstenbos en Martijn Schütte (beiden 3x), Mel Aelmans (2x), Joost Ueberbach, Kingsly Lamptey, Maarten Lucassen, Driek Gabriëls, Paul Stroy en Mohammed Jamal Beik.

Venray | De handballers van Manual blijven door een 20-17 zege op Jupiter'75 op titelkoers in de tweede klasse. Met nog acht wedstrijden voor de boeg deelt Manual de koppositie met HBS. "De strijd om de titel wordt nog heel spannend", aldus linkeropbouwer Jan Vorstenbos.

Door Henk Lammen

In sporthal De Wetteling leek zaterdagavond geen vuiltje aan de lucht voor de koploper. Na een stroef begin namen de Venrayse handballers het heft in handen en pakten een voorsprong van enkele doelpunten. De thuisploeg verkeek zich echter in de veerkracht van de gasten die telkens opnieuw terugkwamen en de kloof verkleinden. Met name door goed verdedigend werk van Bryan van Kol had Manual voor de pauze een kleine marge van drie treffers: 11-8. Na de thee bleef het spelbeeld identiek met een sterke Venrayse verdediging en twee prima keepers die de voorsprong over de streep brachten. "Nee, het was geen gemakkelijke opgave", verzuchtte Jan Vorstenbos na afloop van een moeizaam bevochten zege. De 23-jarige Venrayse handballer was blij en opgelucht dat de twee punten in eigen huis werden gehouden. "We hebben altijd moeite met tegenstanders met snelle spelers. Die snel op de tegenaanval kunnen spelen. We zijn zelf niet de snelsten", sprak hij lachend met een tikje zelfspot. Manual werd inderdaad frequent verrast door de snelle counters van de ploeg uit Eersel die gedurende het hele duel in het spoor kon blijven. Zo bleef het ook in de slotminuten spannend. "Het was voor het publiek in ieder geval een leuke pot handbal. Beter dan met twintig doelpunten verschil winnen." Vorstenbos was niet tevreden over het spel van zijn ploeg. "Er waren teveel schoonheidsfoutjes. Verdedigend lieten we steken vallen en aanvallend waren we niet scherp genoeg in de afronding." Zaken die in de komende acht wedstrijden beter moeten, wil Manual de strijd om de titel met succes afronden. Want het kampioenschap staat bovenaan het verlanglijstje van de Venrayse handballers. Alles moet wijken om de felbegeerde prijs te pakken. "Vorig seizoen werden we helaas tweede. Kwamen we een puntje tekort. Dat mag ons nu niet gebeuren. We trainen hard en fanatiek, de meesten laten zelfs op de avond voor de wedstrijd de biertjes staan." Pardon? "Nou ja, houden met uitgaan in ieder geval rekening dat we moeten spelen." Cruciaal in de titelstrijd zijn de twee duels met medekoploper HBS uit Budel. Beide ploegen hebben een vriendschappelijke relatie met elkaar. "Ja, een sympathiek team dat we de afgelopen seizoenen telkens treffen. Een ervaren team ook met veel mannen boven 28 jaar. Die duels zullen in ieder geval beslissend worden. Het kan alle kanten op. We hopen natuurlijk dat we aan het einde van de rit kampioen zijn." Dat zou de bekroning zijn van het traject dat de afgelopen seizoenen onder leiding van coach Maciej Garkowski werd ingezet. "Hij heeft een echt team gesmeed. Dat is heel belangrijk. Prestaties en plezier gaan hand in hand. Bovendien mogen regelmatig jonge, talentvolle spelers uit de A-jeugd proeven bij de senioren. Er is genoeg talent voor de toekomst."