Afbeelding
Foto:

Gaolde Paerd voor Anny en Albert

Veulen | Het echtpaar Anny en Albert Classens ontvangt dit jaar de hoogste carnavalsonderscheiding van carnavalsvereniging 't Dartele Veulen: 't Gaolde Paerd 2018.

Albert werd op 3 juli 1959 in Veulen geboren als elfde kind uit een gezin van veertien kinderen. Anny kwam op 27 januari 1960 in Ysselsteyn op de wereld als jongste telg in een gezin van vijf kinderen. Na elkaar eerder wel eens gezien te hebben, ontmoetten Anny en Albert elkaar in De Steeg in Leunen. De vonk sloeg over en het jaar erop werd er getrouwd in Ysselsteyn. Anny ging bij Albert in het Veulen wonen, in de bij het bedrijf horende tot woonhuis verbouwde loods en in 1989 betrok het gezin de inmiddels gebouwde woning. Uit het huwelijk werden drie kinderen geboren, Richard, Patrick en Pascal. Inmiddels zijn ze de trotse opa en oma van kleinzoon Javi.

Door de geboorte van de kinderen werd het jonge stel steeds meer bij de basisschool van het Veulen betrokken en zijn ze zich intensief bezig gaan houden met het organiseren van allerlei schoolactiviteiten. Anny werd lid van de Ouderraad en Albert kreeg de functie van 'timmervader' omdat hij timmerles aan de kinderen gaf. Daarnaast was hij op school een van de klusjesmannen en werden de peuters en kleuters in de lente gastvrij ontvangen op de boerderij om de dieren te gaan bekijken. Albert was begeleider tijdens het jaarlijkse volleybaltoernooi voor basisscholen in Venray, jeugdleider bij voetbalvereniging Ysselsteyn, gedurende tien jaar ging hij met de groepen 5, 6, 7 en 8 op kamp en hij was jarenlang coach van de zeskampploeg. Hij trad toe tot het bestuur van de Verenigingsraad Veulen, een overkoepelende organisatie voor het Veulense verenigingsleven. In 2003 ontstonden er plannen om een nieuw multifunctioneel centrum te bouwen in het kleine Venrayse kerkdorp. Albert werd in dat proces coördinator voor de vele vrijwilligers en zorgde er mede voor dat alle inwoners hun eigen kwaliteiten in konden zetten en op die manier bijna letterlijk een steentje bij konden dragen aan een eigen MFC.

Vanaf haar jeugd is Anny al lid van korfbalvereniging De Peelkorf. Na haar inzet voor de basisschool in Veulen kwamen er ook andere verenigingen op haar pad. In 1998 werden Anny en Albert de 44e prins en prinses van 't Dartele Veulen, een jubileumjaar. Tijdens de optocht in Venray behaalde hun prinsenwagen de eerste prijs. Beiden waren jarenlang actief als artiest op de bonte avonden. In die periode werd Albert bestuurslid van het APK en Anny nam zitting in het boerenbruiloftcomité. Samen met Toon Nuijten zocht ze menig boerenbruidspaar uit. Bij de laatste Veulense Historie was Anny samen met Toon het boerenbruidspaar. Sinds 2009 is ze bestuurslid van de voormalige vrouwenbond, nu het VSS.

Door de jaren heen hebben Anny en Albert zich ingezet voor alle activiteiten in Veulen, denk daarbij aan Veulens Historie Herleeft en de inmiddels legendarische spooktochten.

't Gaolde Paerd wordt op carnavalsdinsdag 13 februari om 20.11 uur in de Pérdstal uitgereikt door vorst Twan van 't Dartele Veulen.