Monique Janssen is klaar om te schitteren.
Monique Janssen is klaar om te schitteren. Foto: eigen foto

Opera met gemeenschap

Merselo | Monique Janssen, geboren en getogen in Merselo, creëert komend weekeinde een opera met Belgische scholieren. Inmiddels woont Janssen al jarenlang in België en met de opera Leedberg, de Sage treedt zij op als artistiek leider en animator. De optredens vinden plaats op 3 en 4 februari.

"We zijn er helemaal klaar voor. De voorbereidingen zijn een halfjaar geleden begonnen en we staan te popelen om te beginnen", vertelt Janssen dolenthousiast. Janssen ontwikkelde haar muzikale kwaliteiten in Venray. Ze was actief op onder meer de Muziekschool Venray, bij harmonie Euterpe, het schoolkoor, het schoolorkest onder leiding van muziekdocent Peter Franken en het conservatorium in Maastricht. Janssen geeft lessen op het IMI, een middelbare school aan de rand van Brussel. Net zoals Franken is Janssen oprichter en muzikaal leider van de vereniging IMI Filharmonie.

Vanuit de middelbare school betrekt Janssen diverse leerlingen, leerkrachten en andere vrijwilligers bij het project. "In totaal werken we samen met ongeveer honderd studenten en ook buitenlandse buurtbewoners. We zijn gevestigd in een wijk aan de rand van Brussel en daar woont onder meer een Congolese gemeenschap. Zij zingen bijvoorbeeld ook mee. Dit project is volgens mij uniek voor België." De deelnemers komen uit alle sociale lagen van de gemeenschap. Zo doet er ook een groep mensen mee met een verstandelijke beperking en staat er een kinderkoor op de planken. De Filharmonie is de vereniging die de activiteiten van het schoolkoor, het schoolorkest en de slagwerkgroep in goede banen leidt. Deze aan het IMI gelieerde vereniging voert jaarlijks diverse theatervoorstellingen uit. Dit jaar is een echte opera tot stand gebracht.

Janssen nam zelf het libretto, het tekstboekje van een opera, voor haar rekening. Vervolgens vroeg zij Philippe Lamouris om de muziek te componeren en de regie van het theaterstuk kwam in handen van Hildegard de Vuyst. Het trio zorgt samen voor een hoog artistiek niveau dat aansluit bij de interesses en mogelijkheden van de deelnemende scholieren. "Het is een prestatie van formaat. Voor de artiesten en bezoekers is het een multiculturele samenwerking met plaatselijke groeperingen. Met de uitverkochte zalen in Het Koetshuis in Strijtem/Roosdaal wordt het een groot succes."

Janssen werkt inmiddels ook als lector op de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Jaren geleden kreeg zij het verzoek om bij te dragen aan de modernisering van het muziekonderwijs in België. Janssen werkt maar hart en ziel aan dat doel. Ze is ook muziekdocent op het IMI gebleven.