BinckBank Tour in 2018 én 2019 in Venray

Venray | De BinckBank Tour doet ook in 2018 én 2019 Venray aan. Het centrum van Venray is dinsdag 14 augustus dit jaar het decor voor de start en finish van de individuele tijdrit van de enige meerdaagse WorldTour-wedstrijd van Nederland en België. Dat hebben de gemeente Venray en Stichting Wielerpromotie Venray bekendgemaakt. Er worden op 14 augustus in het centrum van Venray zo'n 30.000 wielerfans verwacht.

Stichting Wielerpromotie Venray is verheugd dat de BinckBank Tour na het succes van verleden jaar ook dit jaar en volgend jaar in Venray te zien is. "Het is geweldige promotie voor Venray en wielrenners die we doorgaans alleen op tv zien, fietsen nu in Venray", zegt Maurice Ambaum, voorzitter van Stichting Wielerpromotie Venray. "Zo'n 15.000 bezoekers zagen vorig jaar wereldkampioen Sagan in Venray winnen. Naar de finish hebben volgens organisator Golazo Sports enkele tientallen miljoenen mensen wereldwijd gekeken. We hebben de organisator gevraagd om te berekenen wat de mediawaarde van al die tv-minuten is geweest. Dat kwam neer op een bedrag van ongeveer 400.000 euro. Dit jaar zal de media-aandacht nog groter zijn, want de individuele tijdrit vindt volledig plaats in Venray. En een tijdrit trekt altijd veel mensen, want de wielerfans kunnen al hun helden van dichtbij zien. Dat zie je bijvoorbeeld bij de ploegbussen waar de wielrenners warm fietsen." Ook wethouder Anne Thielen van Sport is enthousiast over de komst van de BinckBank Tour naar Venray. "Dit is een enorme stimulans voor de wielersport en natuurlijk geweldige promotie voor onze mooie gemeente. We zijn dan ook blij dat Stichting Wielerpromotie opnieuw het initiatief neemt om deze tour te organiseren. Een initiatief dat we als gemeente met een groot wielerhart graag ondersteunen en faciliteren."

De start van de tijdrit is op het Schouwburgplein, de finish op de Raadhuisstraat ter hoogte van de kruising met de Stationsweg. "Dat betekent dat de bezoekers gemakkelijk kunnen pendelen tussen start en finish", stelt Christ van den Munckhof, penningmeester van de stichting. "De tijdrit is 12.7 kilometer lang en voert de wielrenners naar Merselo en buurtschap Weverslo. Uitstekende wegen, mooie lange rechte stukken en vrijwel overal twee rijstroken breed. Ideaal geschikt voor hardrijders zoals Tom Dumoulin." De BinckBank Tour wordt dit jaar in de week na de Venrayse kermis gehouden. "Omdat Zuid-Nederland vroeg zomervakantie krijgt, vindt de koers in de laatste week van de zomervakantie plaats", vult Christ van den Munckhof aan. "De bouwvakvakantie is dan al voorbij. Dat biedt bedrijven meer mogelijkheden om aan te haken bij de BinckBank Tour dan dit jaar, toen de finish midden in het zomerreces viel."

Stichting Wielerpromotie Venray kon ook melden dat voormalig wethouder Lucien Peeters is toegetreden tot het stichtingsbestuur.


OM eist celstraf voor veelpleger

Den Bosch | Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag in Den Bosch twaalf jaar cel tegen de 29-jarige Issam T. uit Sittard. De man wordt verdacht van gewelddadige overvallen in Geleen, Overloon en Someren. Het OM wil dat zijn handlanger Tyrone S. (19) uit Lelystad voor zes jaar de cel in gaat.

Het tweetal wordt onder meer verdacht van een gewelddadige overval op een supermarkt in Geleen op eerste kerstdag 2016. Issam T. zou daarnaast verantwoordelijk zijn voor een overval op een vakantiepark in Overloon in januari 2017 en een poging daartoe in Someren in dezelfde maand. Ook verdenkt het OM hem van het voorhanden hebben van een automatisch wapen, een revolver en munitie. De 19-jarige man wordt verdacht van het medeplegen van de overval in Geleen, een overval op een snackbar in Holendracht (Amsterdam) en een straatroof met geweld in Amsterdam.

De politie kwam de man uit Sittard op het spoor na de uitzending van een Limburgs opsporingsprogramma over de gewapende overval op de supermarkt in Geleen. Op de beelden werd de verdacht herkend door een medewerker van het vakantiepark in Overloon. Via Misdaad Anoniem kwam ook een melding binnen waarin de 29-jarige verdachte werd aangewezen als de overvaller. De twee mannen kwamen volgens het OM op 25 oktober 2016 een supermarkt in Geleen binnen. Twee personeelsleden werden door de 29-jarige verdachte met een vuurwapen bedreigd en moesten de kluis openmaken. De 19-jarige verdachte leidde het personeel in de winkel vervolgens af door te doen alsof hij pijn op de borst had. De buit was bijna 60.000 euro. De oudste verdachte probeerde vervolgens op 14 januari 2017 een drogist in Someren te overvallen door een medewerkster te bedreigen met een geweer. De overval mislukte, omdat het alarm afging. De man besloot te vluchten met een nog onbekende mededader. Op 20 januari ging de man uit Sittard opnieuw in de fout door een vakantiepark in Overloon te overvallen, samen met een andere persoon. Hierbij dwongen de overvallers een medewerkster op haar knieën en onder bedreiging van een wapen moest zij de kluis openmaken. Een andere medewerkster werd een wapen in haar nek geduwd en een man die de receptie in kwam lopen, werd met een wapen in zijn gezicht geslagen. De buit was 200 euro en een paar cadeaubonnen. De 29-jarige verdachte pleegde de overvallen terwijl hij in de laatste fase van zijn detentie zat van een eerdere opgelegde straf van 15 jaar voor moord. Hij droeg daarvoor een enkelband. Om te wennen aan het leven buiten de gevangenis mogen gedetineerden in de laatste fase van hun straf gefaseerd naar buiten. Daar zijn vaak voorwaarden aan verbonden, zoals het dragen van een enkelband. Bij zijn aanhouding voor de overvallen werd in zijn cel een revolver aangetroffen en in zijn auto vond de politie een automatisch wapen. Door de gps-gegevens van zijn enkelband werd hij gekoppeld aan de poging om de drogist in Someren te overvallen.

De officier van Justitie rekent het de 29-jarige verdachte ernstig aan dat hij opnieuw in de fout is gegaan: "Hij heeft het vertrouwen dat de maatschappij in hem heeft gesteld door hem met detentiefasering te laten beginnen beschaamd en hij heeft de kans die hem geboden is, laten schieten. Het is iemand die rücksichtslos te werk gaat, zonder over de gevolgen voor zijn slachtoffers na te denken. Bij drie overvallen heeft hij werknemers getraumatiseerd achtergelaten. Tegen zo iemand moet de maatschappij beschermd worden. Langdurig."

De rechtbank doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.