Deze week werd de clip van Sisters' Diary opgenomen.
Deze week werd de clip van Sisters' Diary opgenomen. Foto: Loes Poels

"Eerbetoon aan Simone"

Venray | In Schouwburg Venray werd afgelopen maandag de clip van het lied Sisters' Diary opgenomen. Het strijdlied van de gelijknamige stichting wordt binnenkort uitgebracht. Het startsein voor een intensieve campagne.

Door Henk Lammen

Eveline de Koster uit Wanssum zette samen met haar moeder Antoinette en Stijn Claes de stichting Sisters' Diary op. De stichting is opgericht ter nagedachtenis aan haar overleden tweelingzusje Simone, de vriendin van Stijn. "We hebben twee doelen met het uitbrengen van het liedje Sisters' Diary. Het zal worden ingezet als strijdlied van de stichting en het uiteindelijke doel is om een discussie aan te wakkeren over de problematiek waar jong volwassenen die ernstig ziek zijn tegen aanlopen in onze maatschappij", legt Eveline uit. Ze raakte nauw betrokken bij de problematiek en maakte van dichtbij mee hoe haar overleden zus tegen dingen aanliep die voor gezonde mensen normaal zijn. "Een kinderwens, het verkrijgen van een hypotheek, op werkgebied is het allemaal lastig. Zo zijn er volop dingen waarbij je wordt tegengewerkt in de maatschappij. Dat je niet gewoon kunt meedraaien, zoals je zou willen in de tijd die je nog hebt. Dat was vooral de frustratie van mijn zus. En daar lopen veel jong volwassenen die ernstig ziek zijn tegenaan."

Nadat de clip is opgenomen en wordt uitgebracht komt de volgende fase van het traject in beeld. Dan treedt de stichting verder naar buiten. "De releasedatum is nog niet bekend, maar als het zover is gaan we de problematiek onder de aandacht brengen van het grote publiek. We denken dan aan discussieavonden, bekendheid creƫren via de pers. Hoe meer mensen we achter ons hebben staan, hoe groter we zijn en dan kunnen we uiteindelijk bij de politiek aankloppen. Dan hebben we ook iets concreets om te laten zien en te horen."

'Iedereen kan een eigen invulling aan het lied geven'

Het lied Sisters' Diary werd geschreven door Simone de Koster en Auke Classens. In 2011 werd bij Simone borstkanker geconstateerd. In 2015 overleed ze na een jarenlange strijd. Voor haar vriendin Auke, die het nummer zingt, heeft Sisters' Diary een dubbele lading. "Simone en ik besloten een lied te schrijven voor onze zussen. Om onze dankbaarheid uit te spreken. Het idee ontstond op de Horster kermis. Simone had die dag een slechte uitslag gekregen van een onderzoek. Dat ze ongeneeslijk ziek was. Mijn zus (Willeke, red.) had juist goed nieuws gekregen. Dat ze gezond was verklaard. Het leek ons mooi om een nummer te schrijven vanuit twee oogpunten en een mooi zussenliefde-lied te maken." Het resultaat is een prachtig lied met pop- en gospelsoulachtige invloeden. Maandag werd de bijbehorende clip opgenomen met twee danseressen. "We hebben bewust gekozen voor dans zodat het abstract blijft en iedereen een eigen invulling aan het lied kan geven." De clip wordt gebruikt om de stichting en de problematiek onder de aandacht te brengen. Met Sisters' Diary en de gelijknamige stichting laat Simone de Koster ook na haar dood iets blijvends achter. Daarover zijn Eveline en Auke het roerend eens. "Het is een eerbetoon aan Simone."