Verlichtingsplan voor Grote Kerk

VENRAY | Het is technisch en financieel haalbaar om de Grote Kerk in de avonduren aan te lichten. Het college heeft samen met het kerkbestuur een verlichtingsplan opgesteld.

Rond het gehele midden- en achterschip worden, net boven de grond, armaturen geplaatst die naar boven schijnen richting de glas-in-loodramen. De toren en torenspits worden aangelicht door op afstand staande masten. Het carillon wordt van binnenuit aangelicht. Verrassend neveneffect van het aanlichten van het midden- en achterschip is de beleving aan de binnenzijde van de kerk door de lichteffecten vanuit de glas-in-loodramen. De drie hoofdelementen kunnen separaat aan- en uitgeschakeld worden, waardoor er verschillende beelden ontstaan. Ook de tijdstippen van aanlichten kunnen variëren. De gehele installatie wordt uitgevoerd in LED.

Voor de aanleg van de installatie wil het college twee derde van de totale kosten, ruim 64.000 euro, uittrekken. Het andere deel is voor rekening van het kerkbestuur. Daarnaast neemt de gemeente de jaarlijkse energielasten van 2.200 euro voor haar rekening.

"De Grote Kerk heeft een centrale plaats in het centrum van Venray en het nieuwe stadspark", zegt wethouder Ike Busser. "Op dit moment is de kerk een 'dood' element in het centrum. Het aanlichten van dit rijksmonument verhoogt de aantrekkingskracht van het centrum."


Open dag Rooyse Wissel

Oostrum | Zeven forensisch psychiatrische centra en klinieken, waaronder FPC De Rooyse Wissel in Oostrum, openen op zaterdag 17 maart hun deuren voor het publiek.

Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Met deze open dag sluit TBS Nederland aan bij de Nationale Week van Zorg en Welzijn die van 12 tot en met 17 maart plaatsvindt.

Inschrijven is verplicht en kan van 5 februari tot en met 25 februari via www.tbsnederland.nl. De minimumleeftijd voor deelname is twaalf
jaar.

Het bezoek aan de Rooyse Wissel start op het Plein, de centrale plek in de kliniek. Daar is een informatiemarkt ingericht. Medewerkers en patiënten leiden de bezoekers rond door de kliniek. Er wordt een bezoek gebracht aan een woonafdeling en aan de werkzalen, er wordt een therapiesessie bijgewoond en bezoekers gaan in gesprek met de patiëntenraad.

Het programma duurt 2,5 uur.


Ingezonden

Verrékkes fout ingeschat!

Venray | Vijf pagina's carnavalsnieuws telde ik vorige week in de Peel en Maas. Allemaal belangrijk, maar de plaats die u hierbinnen aan het Tiener Vastelaovend Kónkoer (TVK) gaf, valt wel heel erg tegen. Het paginanummer 11 valt nog op. Maar voor de rest een veel te klein artikel, dat al vlug weinig opvalt. Dat is een gemiste kans, want de jeugd heeft de toekomst en die ziet er voor de carnavalsmuziek uit Venray nu nog beter uit. Dat is de verdienste van jongens en meisjes die zich inzetten voor het behoud van de carnavalscultuur, maar zeker ook van het ijzersterke begeleidingsteam Rooyse Topp dat dit toch maar even geflikt heeft. Ook de muziek is van Venrayse bodem. De eerste plaats voor Verrékkes Moj en ook de tweede plaats voor Week Kieke Wel verdienen veel meer aandacht én een grote foto op de voorpagina! Jammer dat u de impact van dit alles hebt gemist, zeker omdat het TVK in 2019 in Venray wordt gehouden.

Willem Smeltink, Venray

Naschrift redactie

De redactie van Peel en Maas was zelf niet live aanwezig op het TVK in Geleen, we kunnen niet overal live bij zijn, maar heeft zowel van tevoren als na de finale van het VK veelvuldig contact gehad met enkele begeleiders en artiesten die naar de finale afreisden. Onder meer over het insturen van foto's. Helaas waren de ingezonden foto's van slechte kwaliteit, waardoor vorige week op het laatste moment is gekozen voor een voorbeschouwing op het LVK op de voorpagina en een (kleiner) artikel over het TVK op pagina 11. Tevens is er zowel op de website, tekst-tv als in een uitzending van Peel en Maas TV aandacht aan de mooie prestaties van de Venrayse deelnemers op het TVK besteed. De jeugd dragen wij als redactie juist op allerlei fronten een warm hart toe. Kijk alleen maar eens naar de ruimte die we maken voor alle school- en jeugdprinsen in de gemeente Venray. Een ding is zeker: in 2019 zijn we als Peel en Maas-redactie zeker op het TVK in ons eigen Venray aanwezig.


Aanhoudingen in drugsonderzoek

Venray | In verband met een onderzoek naar de handel in chemicaliën en verdovende middelen is de politie woensdagochtend op een tiental locaties in Oost-Brabant, Limburg en Gelderland binnengevallen. Er zijn bij de actie vijf verdachten aangehouden.

De invallen vonden rond 6.00 uur plaats in woningen en loodsen in Venray, Geldrop, Helmond, Someren, Venlo, Nieuw Bergen en Velddriel. De vijf verdachten werden meteen bij de start van de actie in de kraag gegrepen. Het gaat om vier mannen uit Geldrop van 57, 52, 41, en 28 jaar en een 27-jarige man uit Venlo. De aanhoudingen van de 52-jarige hoofdverdachte en de aanhouding van de 27-jarige verdachte in Venlo werden door een arrestatieteam gedaan. Het AT werd ingezet vanwege informatie dat de verdachten mogelijk vuurwapengevaarlijk zouden zijn.

Het vijftal zit vast voor verder onderzoek. Na de aanhoudingen is de politie gestart met de doorzoekingen. Die namen een groot deel van de dag in beslag.