Martijn (links) en Roy, de hoogheden in Leunen en Oostrum, gaan vooral genieten!
Martijn (links) en Roy, de hoogheden in Leunen en Oostrum, gaan vooral genieten! Foto: Henk Lammen

"Een fantastische ervaring"

Oostrum/Leunen | Ze hadden het goed geheim gehouden voor elkaar. Prins Martijn I (Houben) van Leunen en prins Roy I (De Kleijn) van Oostrum. Enkele dagen voor het uitroepen deelden ze hun mysterie. Met nog een kleine anderhalve week voor de drie dolle dagen kijken de zwagers samen vooruit. En terug op het moment dat ze werden gepresenteerd. "Het was supergaaf."

Door Henk Lammen

Enkele dagen voor de prinsenproclamaties in Leunen en Oostrum zaten ze nog gebroederlijk samen aan tafel bij Roy in Oostrum. Ze waren er nog steeds niet van op de hoogte dat ze op zaterdag zouden worden uitgeroepen tot hoogheden. "Roy zat in een vergadering. Kon dus eigenlijk niks zeggen waar iedereen bij was. Later op de avond heb ik hem gebeld. Dat ik iets moest vertellen." Op dat moment ging bij de nieuwe hoogheid van De Karklingels een lampje branden. Het zou toch niet dat ook Martijn op dezelfde avond werd uitgeroepen bij 't Knölleke? "We hadden wel een vermoeden", zegt de oudste van de twee, Roy (38). In Leunen kwam bij Martijn (27) het hoge woord eruit. De zwagers samen als de belangrijkste mannen van hun kerkdorp.

Toeval of doorgestoken kaart? "Puur toeval dat we dit jaar samen prins zijn geworden. Onze namen worden wel al jaren genoemd. Toen we het elkaar op woensdagavond vertelden, was zo'n mooi moment. Niet te omschrijven", lacht Martijn. Het uitroepen was voor beiden een fantastisch hoogtepunt. De Leunse prins is lyrisch: "Het was supergaaf, de zaal ging helemaal uit zijn dak. Het geheim is op dat moment over en vanaf dan is het alleen maar knallen." Roy is zelf lid van de prinsenkeuzecommissie. Toch is het nu een compleet nieuwe gewaarwording voor hem. "Opeens ben je zelf het middelpunt van het feestje. Je beleeft alle activiteiten op een heel andere manier dan als commissielid. Veel intenser."

Het enige minpunt is dat de schoonbroers de feestjes van elkaar moeten missen. Dat wordt echter op de koop toegenomen. "Het is natuurlijk jammer dat we niet bij elkaars uitroepen waren. Maar er zijn nog genoeg momenten dat we als prinsen van Oostrum en Leunen samenzijn. We hebben onze agenda's naast elkaar gelegd om te kijken waar we elkaar de komende tijd nog treffen. Het Vorstenbal zaterdag natuurlijk, en de prinseninstallatie. Als het even kan zoeken we elkaar op. Voor de rest heeft ieder zijn eigen programma", aldus Martijn.

Samen op een prinsenwagen in de grote optocht in Venray is in ieder geval geen optie. Ze lachen samen hartelijk. "Nee, dat zullen we maar niet doen. Dat kunnen de wagenbouwers niet aandoen." Een ding staat wel vast. Tot en met de laatste uurtjes op carnavalsdinsdag is het aan één stuk genieten. Roy: "Het is een fantastische ervaring. Vanaf het moment van uitroepen is het genieten. Ik kan tegen mensen die ooit gevraagd worden, maar een ding zeggen: 'zeg meteen ja'. Ik vind het een enorme eer om prins van Oostrum te zijn." Zijn maatje Martijn knikt instemmend. "We worden als prins wel echt geleefd. In het weekend weinig slapen, veel drinken. De dagen vliegen om."