Sjoerd (links) en Beau vertegenwoordigen de gemeente Venray tijdens de regiofinale.
Sjoerd (links) en Beau vertegenwoordigen de gemeente Venray tijdens de regiofinale. Foto: Henk Lammen

"Ik ben superblij!"

Venray | Beau Joosten van basisschool Eigenwijs uit Oirlo/Castenray en Sjoerd Liebrand van basisschool De Meent in Leunen zijn de twee winnaars van de voorronden van de lokale voorleeswedstrijd van de Bibliotheek Venray.

Door Henk Lammen

In de aula van het Raayland College las Sjoerd las voor uit Dummie de mummie en de Tombe van Achnetoet en Beau uit De superdikke meester Jaap van Jacques Vriens. Veertien schoolkampioenen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Venray namen deel aan de twee voorronden.

"Dit is een landelijke campagne die vindt in alle provincies plaats", vertelt jurylid Nel Buijssen van BiblioNu enthousiast. "De campagne is bedoeld om het voorlezen bij kinderen onder de aandacht te brengen van scholen en ouders. Het is ontzettend belangrijk voor de verdere ontwikkeling van kinderen."

Voor de jury was het een moeilijke taak om de uiteindelijke winnaars te kiezen. Buijssen: "We letten op negen landelijk aangedragen punten. Het is wel belangrijk dat de kinderen geen toneelstukje opvoeren, dat het 'too much' is. Het gaat bijvoorbeeld om de verstaanbaarheid, ze leggen de nadruk op de goede plek en er zijn tempowisselingen waar nodig. Het zijn zonder uitzondering kanjers, winnaars, als je hier durft voor te lezen." Winnaar Sjoerd had niet verwacht dat hij als winnaar uit de bus zou komen. "Ik ben superblij. Het was heel spannend."

De twee winnaars vertegenwoordigen, samen met de winnaars van De Bibliotheek Horst aan de Maas, BiblioNu tijdens de regiofinale van Noord-Limburg op 13 maart in Venray. Zij strijden om een plek in de provinciale finale in Roermond. De winnaar wordt Limburgs Voorleeskampioen en vertegenwoordigt in mei de provincie.

In totaal 33 schoolkampioenen hebben zich aangemeld in het werkgebied van BiblioNu, de gemeenten Venray en Horst aan de Maas. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen.

Jasmijn:

Devine:

Isa:

Josette:

Jules:

Moska:

Sjoerd:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding