Gertjan Reijnders (links) en Mari Pelzer maken zich hard voor hun vak.
Gertjan Reijnders (links) en Mari Pelzer maken zich hard voor hun vak. Foto: Henk Lammen

Zorgen bij schilders

Venray | Er zijn te weinig nieuwe schilders. Het beroep is niet sexy genoeg voor jongeren. Alleen al dit jaar kwam de Schildersvakopleiding ruim duizend leerlingen tekort. "Ik maak me wel zorgen. De vergrijzing is groot en over een paar jaar hebben we op deze manier een probleem", zegt Gertjan Reijnders van Reijnders Schilderwerken uit Venray.

Door Willem Menting

Venraynaar Mari Pelzer geeft al 17 jaar praktijkbegeleiding op de Schildersvakopleiding in Nuenen. Op de vakopleiding wordt alleen een bbl-opleiding aangeboden (vier dagen werken en één dag school, red). De laatste jaren is de vraag naar jong talent groter dan het aanbod. Die tendens wil Pelzer doorbreken. "We doen er alles aan om meer leerlingen te trekken. We staan op open dagen, trekken langs scholen en promoten het vak", vertelt Pelzer bevlogen. De komende jaren zal het tekort aan technisch geschoolde vaklieden als timmerlieden, installateurs en vakbekwame schilders alleen maar toenemen."

Het schildersvak heeft volgens Pelzer te maken met een imagoprobleem. "Vroeger zeiden ze: 'Als je niks kunt, kun je altijd nog schilder worden.' Dat slaat nergens op. Ons vak is veel meer dan alleen maar schilderen." Tegenwoordig behoren ook glaszetten, houtreparatie, behangen en spuiten tot het takenpakket. "Er is nog meer", vertelt Reijnders. "Onze vakmensen geven advies en begeleiden de klant bij het hele traject. Het gaat echt om het totaalpakket."

Er is werk genoeg voor jonge schilders. De vakopleiding geeft zelfs een baangarantie. Ook Reijnders Schilderwerken speelt een belangrijke rol in het opleiden van nieuwe vakmensen. "We zijn een erkend leerbedrijf en bieden onder meer een leerwerkplaats voor de leerling die passen bij de opleiding, een goede en veilige leerplaats, voldoende deskundige begeleidingen en goed overleg met de scholen."

Ook worden opdrachtgevers betrokken bij de doelstelling om vakmanschap in de regio te behouden. "Bedrijven als woningcorporaties, scholen en gemeentes hebber er ook belang bij dat de lokale arbeidsmarkt in stand gehouden wordt. De onderhoudswerkzaamheden aan hun panden worden dan ook door lokale vakmensen uitgevoerd. Dat houdt de regionale woon- en werkomgeving in stand", zegt Reijnders.

Het schildersvak wordt voornamelijk in de praktijk geleerd. Voor Pelzer ligt daar een belangrijke taak. "Wij plaatsen de leerlingen bij een leerbedrijf. In onze lessen zijn we wel flexibel. Leerlingen kunnen bij ons aangeven waar ze extra begeleiding bij kunnen gebruiken. Zo spelen we in op de vragen vanuit de praktijk."

Volgens zowel Reijnders als Pelzer is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de ouders van potentiële nieuwe leerlingen. "Vmbo-leerlingen moeten wel gestimuleerd worden om met de handen te gaan werken. Daar is helemaal niks mis mee. Als ik jongeren heb laten zien wat ons vak allemaal te bieden heeft, dan worden ze vaak enthousiast. Ik wil mijn enthousiasme graag overbrengen."

Bij Reijnders Schilderwerken werken inmiddels veertig vakbekwame schilders. Daarbij zitten ook leermeesters. "Onze werknemers worden het hele jaar door bijgeschoold. Voor de leermeester is er een belangrijke rol weggelegd. Zij moeten de jonge schilders het vak bijbrengen."