De Ysselsteynse verdediger Youri van Dijck (links) in een sprintduel met een aanvaller van Baarlo.
De Ysselsteynse verdediger Youri van Dijck (links) in een sprintduel met een aanvaller van Baarlo. Foto: Lotte Kamphuis

Ysselsteyn een hecht bolwerk

Ysselsteyn-Baarlo 2-1 (1-1).

Doelpunten: 22. Dennis van de Vinne 0-1; 28. Dennis Teunissen 1-1; 88. Dennis Teunissen 2-1. Scheidsrechter: Verhaag (Venray). Toeschouwers: 150. Gele kaart: Roel Bouten en Jeffrey Schouenberg (Baarlo).

Ysselsteyn: Jacobs; Van Dijck, Gommers, Martijn Janssen en Willem Janssen; Geerets, Bouten (78. Coopmans), Jeurissen en Claessens (73. Jespers); Dinghs (46. Versteegen) en Teunissen.

Door Henk Willemssen

YSSELSTEYN | Een superdegelijk Ysselsteyn klopte de nummer twee Baarlo (2-1) in de derde klasse C. Optisch hadden de bezoekers grotendeels een overwicht, maar het goed georganiseerde Ysselsteynse team gaf weinig kansen weg. Het was goudhaantje Dennis Teunissen die met twee treffers zijn club de overwinning bezorgde.

Na een wekenlange rustpauze moest Ysselsteyn na pas één veldtraining, en een oefenpotje tegen ZSV 2, aantreden voor de pittige herstart tegen Baarlo. Toch was trainer Ruud Jenneskens vooraf gerust op een goede afloop. "We pakken ieder jaar een week of vijf rust in de winter. Fysiek is dat geen probleem. Het voorwerk is goed geweest. En de weg is nog lang, bijna twee derde van de competitie komt nog", vertelde Jenneskens die na de zomer alweer aan zijn zesde jaar begint. Een lange tijd voor een hoofdcoach. "De motivatie van de spelers is goed. Het niveau is omhoog gegaan en iedereen heeft de drive zich verder te ontwikkelen. Dat is voor mij een ideale trainingsomgeving. Dit elftal blijkt nog steeds een stapje beter te kunnen." De 36-jarige Venraynaar behaalde zijn trainerspapieren in België. Hij mag tot in de tweede divisie werken. "Er wordt bij de meeste clubs niet zo best getraind", meent hij. "Veel elftallen draaien op de individuele kwaliteiten van enkele spelers. Terwijl er te weinig aan de ontwikkeling van het spel wordt gedaan."

In de beginfase opereerden beide ploegen wat onwennig. Doelman Jeroen Jacobs verving Mark Swinkels die een weekeinde weg was. De goed leidende Stan Verhaag uit Venray trok al snel de eerste gele kaart. Die was voor Baarlo-verdediger Roel Bouten na het torpederen van Dennis Teunissen. Teunissen moest blijkbaar nog warmdraaien want hij knalde de bal uit de vrije trap hoog over de ballenvanger. Baarlo nam het initiatief en Ysselsteyn kreeg het bij vlagen lastig. Halverwege de eerste helft schoot Dennis van de Vinne, na voorzet vanaf rechts, de 0-1 binnen.

Onder leiding van Wout Gommers herstelde de defensie zich uitstekend. Uit een diepe bal van linksachter Willem Janssen tastte de laatste verdediger van Baarlo mis. Daardoor kreeg Dennis Teunissen vrije doortocht en hij schoof koeltjes de 1-1 binnen.

Na de pauze trok Baarlo opnieuw het spel naar zich toe. Maar de bezoekers kwamen niet verder dan enkele afstandschoten die goalie Jeroen Jacobs amper verontrustten. De thuisclubdefensie stond als een huis en het middenveld was eveneens een hechte linie waarin iedereen bereid is 'vuil' werk op te knappen. Dat maakt Ysselsteyn tot een zeer moeilijk te kloppen ploeg. Ook Baarlo beet zich stuk op de wit-zwarten met de tactisch sterke Stan Bouten en daarachter 'stofzuiger' Martijn Janssen.

Een kwartier voor tijd nam Phil Versteegen de bal met zijn arm mee. Dat was arbiter Verhaag niet ontgaan. De vrije trap vanaf dertig meter belandde boven Jeroen Jacobs op de lat waarna Wout Gommers voor opruiming zorgde. Dat was het laatste wapenfeit van Baarlo.

Teunissen vuurde van afstand op doel maar keeper Schouenberg tikte de bal nog net over de lat. Even later kon het thuispubliek toch juichen. De zojuist ingevallen Bas Coopmans stuurde op rechts, randje buitenspel, de scherp opgestelde Teunissen weg. De blonde aanvaller omspeelde de uitgelopen sluitpost en schoot de bal laag in de verre hoek: 2-1. Vlak voor tijd moest de Baarlose keeper weer ver zijn doel uit. Ditmaal om Frank Jespers aan de zijlijn neer te leggen. Leidsman Verhaag vond de gele prent wel genoeg. Het kon de thuisploeg niet deren, want de drie punten waren binnen.