Geen inkrimping van aantal dieren

VENRAY | De gemeente Venray gaat geen maatregelen nemen om het aantal kippen, varkens en rundvee in te krimpen. Vier oppositiepartijen (inVENtief, PP2, PvdA en SP) denken dat een vermindering van de veestapel het enige middel is om daadwerkelijk een einde te maken aan de toenemende overlast van de intensieve veehouderij.

Door Henk Willemssen

Het voorstel van de vier oppositiepartijen werd met negen stemmen voor en zeventien tegen verworpen. CDA, D66, Samenwerking en VVD menen juist dat grotere bedrijven op goede locaties het meest kunnen investeren om de emissies te verlagen.

Twee jaar geleden was D66 de initiatiefnemer voor een dialoog over de veehouderij in Venray. Dat leidde tot een visie die dinsdagavond op de raadsagenda stond. Alleen de SP verwierp de visie. InVENtief en PP2 stemden weliswaar in, maar gaven in een stemverklaring aan op onderdelen tegen te zijn.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) gaf toe dat de visie pas het begin is. Het draait nu om de concrete uitwerking. Die mag niet meer lang op zich laten wachten. Het verzet in het buitengebied neemt hand over hand toe. In Oirlo (Roffert), Leunen (Scheiweg) en Veulen (Drabbelsweg) liggen buurtbewoners in de clinch met de alsmaar uitdijende veehouderijen. In Ysselsteyn is de werkgroep Schone Lucht opgericht. Bewoners verenigen zich om sterker te staan. Dinsdag maakten verontruste inwoners van Leunen, Oirlo en Ysselsteyn gebruik van het spreekrecht om hun zorgen te uiten. Ze eisen een gezond en schoon woon- en leefklimaat en vinden dat de visie lang niet ver genoeg gaat. "Het roer moet om", zei Valentine Kalwij uit Leunen. "Wij vragen de politiek om op te staan en kleur te bekennen." Jeu de Wit (Ysselsteyn) wees op alsmaar groter wordende bedrijven die voor veel overlast zorgen. "Dit zijn ongewenste situaties."

Carla Brugman (PP2) haakte erop in. "Het debat komt echt op gang. Mensen zijn geen roepende meer in de woestijn." Het bezwaar van de vier oppositiepartijen is dat er te weinig aandacht is voor gezondheid en milieu. Terwijl de bedrijven zich kunnen blijven ontwikkelen. "Het is teleurstellend dat de gezondheid van mensen niet op nummer één staat", zei Jan Hendriks (SP). "De veestapel moet fors afnemen. Het lijkt een taboe, maar het is de enige oplossing. Het heeft een direct effect op het milieu, gezondheid en dierenwelzijn."

Van der Putten reageerde dat door technische maatregelen de emissie kan worden verlaagd. "Ook door een betere ruimtelijke spreiding tussen bedrijven en wonen. We kiezen niet voor minder dieren."