Raayland: Science Symposium

Venray | Het twaalfde Science Symposium wordt op vrijdag 2 februari gehouden op het Raayland College in Venray, in samenwerking met het Dendron College uit Horst. Dit jaar ligt de nadruk op 'extreme science'. Sprekers, maar ook leerlingen van beide scholen, zullen interessante kennis delen en demonstraties uitvoeren. Nieuwsgierig? Belangstellenden zijn van harte welkom om dit unieke symposium bij te wonen.

Speciale gast dit jaar is Reinier van den Berg, al bijna 30 jaar weerman bij RTL 4. Als meteoroloog ging van den Berg tornado's achterna, als klimaatdeskundige trok hij over de Groenlandse ijskap en door de Amazone. Hij vertelt over zijn ervaringen en de extremen van het weer, met een voorspelling voor morgen (hopelijk niet al te extreem). Na afloopt van het symposium zal Van den Berg zijn boek Weergenieten signeren. Het boek bevat bijzondere foto's waarbij alle facetten van het weer worden belicht: van hagel tot oogst en van onweer tot wolken.

Vast onderdeel van het symposium zijn de live demonstraties. Dit jaar zullen studenten van de Universiteit Leiden verrassende experimenten tonen bij temperaturen van 200 graden Celsius onder nul. Bij deze extreem lage temperatuur werkt de natuur behoorlijk anders dan in onze dagelijkse leefwereld. Daarbij wordt het publiek uitgedaagd om mee te denken en te voorspellen wat er onder deze speciale omstandigheden gaat gebeuren.

Ook worden er diverse lezingen verzorgd. Natuurkunde is een fascinerend vak, waarbij niet altijd meteen duidelijk is wat je er aan hebt. Toch kan je met de natuurkunde van de middelbare school heel veel aspecten uit het dagelijks leven beter begrijpen. In de lezing van Bert Otten, zie je een aantal voorbeelden: van lichtstralen tot luchtstroming, van valbeweging tot spierkracht, van lopen tot fietsen en van maanlicht tot zonlicht. Met als gevolg dat je de wereld om je heen voortaan anders ervaart en de schoonheid van natuurkunde zult herkennen. Bert Otten is hoogleraar neuromechanica bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de RUG/UMCG en een gelauwerd docent.

Einstein voorspelde in 1915 met zijn Relativiteitstheorie het ontstaan van zwaartekrachtgolven. Honderd jaar later is de techniek zo ver ontwikkeld dat deze golven waargenomen kunnen worden. Deze metingen leveren een nieuwe blik op het extreme heelal, waar superzware zwarte gaten en neutronensterren op elkaar botsen. De massa van zo'n zwart gat is te vergelijken met de massa van de hele aarde samengeperst in een blokje ter grootte van een suikerklontje. Gijs Nelemans vertelt over deze extreme objecten en botsingen in de ruimte. Nelemans is hoogleraar sterrenkunde aan de Radboud Universiteit en speelde een sleutelrol in de analyse van de eerste meting van zwaartekrachtsgolven in 2015. Naast alle professionals zijn er natuurlijk ook leerlingen die interessante kennis overdragen tijdens het symposium. Van het Raayland College analyseren Jop van Aken en Tom Damen de legendarische vrije trap van Roberto Carlos. Hoe kan het dat de bal tijdens zijn baan richting de goal een plotselinge draai naar links kan maken? Jop en Tom vertellen hoe ze natuurkunde toepassen bij hun grootste passie, hobby en misschien wel liefde: voetbal.

Koeien hebben vlekken, zebra 's strepen …. Hier lijkt op het eerste oog geen verband tussen te zitten, maar Alan Turing zag dit wel. De Britse wiskundige Alan Turing had een fascinatie voor regelmatige wiskundige patronen in de biologie. Roby Cremers en Ellis van de Laak van het Dendron college leggen uit hoe het Turing-model voor patroonvorming kan worden gebruikt om de embryonale ontwikkeling van vingers te verklaren. Tot slot zijn in de pauze en na afloop van het symposium in de hal van het A-gebouw van het Raayland College verwonderende proeven te aanschouwen die worden gepresenteerd door Eric de Metsenaere. Daarnaast wordt een 3D-printer gedemonstreerd door leerlingen van het Raayland: Boy Alards, Wout Geurts en Stan Ruhe. Benieuwd naar al deze extremen en wetenschappelijk ontwikkelingen? Kom dan kijken en luisteren op 2 februari vanaf 12.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden via post@raayland.nl en op www.raayland.nl is het complete programma te vinden in de agenda.


Geld verhuizing winkels Venray

Venray | De stimuleringsregeling voor ondernemers en eigenaren om winkels te verplaatsen naar het winkelcentrum gaat door. Dinsdagavond in de raadsvergadering stemden alleen Samenwerking en VVD tegen het voorstel.

Er komt 320.000 euro beschikbaar. Ondernemers krijgen maximaal 10.000 euro om te verplaatsen naar het winkelcentrum. Terwijl vastgoedeigenaren een bijdrage van maximaal 50.000 euro kunnen krijgen om het leegkomende pand een andere bestemming te geven dan detailhandel, bijvoorbeeld zorg of wonen. Vooral de 'sponsoring' van pandeigenaren bleek een heikel punt. Samenwerking en VVD vinden dat de gemeente al genoeg in het centrum heeft gestoken door de grote opknapbeurt en het afschaffen van het betaald parkeren.

De andere zes partijen staan achter de regeling om tot een compacter winkelcentrum te komen. Want de verplaatsing vanuit de aanloopstraten naar het kernwinkelgebied verloopt nog stroef. De gemeente hoopt een dubbelslag te slaan. Doordat panden die leeg komen een andere bestemming krijgen dan detail handel.


Lichtgewond bij aanrijding

Venray | Bij een aanrijding tussen twee auto's op de Langstraat in Venray is zaterdagavond om 17.45 uur een 74-jarige man uit Leunen lichtgewond geraakt.

Een 34-jarige automobiliste uit Ysselsteyn kwam met de schrik vrij. Beide voertuigen zijn afgevoerd door een bergingsbedrijf. Ook de brandweer werd opgeroepen. De oorzaak van het ongeval was bij de politie niet bekend.

Aanrijdingen op snelweg

Castenray | Op de A73 bij Castenray waren dinsdagochtend in korte tijd twee kop- en staartbotsingen. De tweede botsing ontstond in de file van de eerste aanrijding.

Er raakte volgens de politie niemand gewond. Wel werd een zwangere vrouw werd voor de zekerheid ter controle naar de huisartsenpost gebracht. De oorzaak van het ongeval is onbekend.