Afbeelding
Foto:

Nieuwe eerste gildemeester

Blitterswijck | Het St. Antonius-Abt Gilde Blitterswijck heeft op 23 januari de jaarvergadering gehouden.

De mis werd voorafgegaan door een gildemis om 9.00 uur in de OLV kerk van Blitterswijck, gecelebreerd door gildepriester Huub van Horne. Aansluitend was er een bezoek aan het St. Antoniuskapelletje, waar na het gebed en het offeren traditioneel een borrel werd aangeboden. Ook was er de koffietafel met de traditionele braadworst.

Daarna werd de jaarvergadering gehouden. Met de opening van de vergadering werd stilgestaan bij het overlijden van eerste gildemeester Wilbert Ingenpass die op 3 maart 2017 is overleden en zestien jaar als eerste gildemeester fungeerde. Het belangrijkste punt van de vergadering was een eerste gildemeester kiezen. Gildebroeder Jan Willem Franssen werd gekozen tot eerste gildemeester. Franssen treed hiermee in de voetsporen van zijn vader Jan Franssen die voor Wilbert, 29 jaar eerste gildemeester was.

De familie Franssen is geen onbekende in het gilde. De familie is vanaf 1843 aanwezig in het gilde en dit feit is vastgelegd op het gilde zilver. In een serie van drie schilden: AM Franssen, JH Franssen en HJ Franssen. Het betreft hier drie leden van het gilde, afkomstig uit de dorpssmid familie waaruit metaalwarenfabriek de Blitta in 1923 ontstond.

De schenkers van het zilver, Jean, Antoon en Hubert, maakten het bedrijf groot. De schilden zijn getooid met de afbeeldingen van een smid aan het werk bij zijn aambeeld, een man bij een vélocipéde (fiets) en een smid die een metalen kozijn maakt.

Op de foto: De eerste toespraak na de installatie als eerste gildemeester van Jan Willem Franssen.


Phil Collins

Venray | De Phil Collins-tributeband Collins Live Experience speelt op zaterdag 10 maart in Schouwburg Venray.

De elfkoppige band bestaat uit een keur van muzikanten uit Brabant en Limburg, allen met liefde voor de muziek van Phil Collins. De muziek van Phil Collins behoort al jaren tot een van de meest gedraaide op de radio en zijn nummers zijn ruim vertegenwoordigd in de Top2000 met hits zoals In the Air Tonight, Against All Odds, Easy Lover en Sussudio. Ook muziek uit zijn Genesis-periode komt voorbij. De Collins Live Experience presteert het om een avondvullende show neer te zetten met een blazerssectie en ook een tweede drumstel ontbreekt niet. Gekozen is voor een staconcert van ruim twee uur, zodat er alle ruimte is om mee te swingen. Kaarten zijn te koop via de website van Schouwburg Venray.