Te hoge rente bij Kredietbank?

VENRAY | In de gemeente Venray maken 137 personen gebruik van een lening van Kredietbank Limburg. Zij betalen hiervoor 12 procent rente. PP2 en inVENtief stelden al eerder vragen in de raadsvergadering en zetten de 'woekerrentes' nu opnieuw op de politieke agenda.

Aanleiding was de tv-uitzending van Kassa van eind vorig jaar. Daaruit bleek dat de gemeentelijke kredietbanken tot wel 14 procent rente berekenen. Terwijl het om een kwetsbare doelgroep gaat die bij een gewone bank wordt geweigerd. Het zijn vaak mensen van boven 65 jaar met schulden of vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning. Ze vragen een lening aan voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een defecte koelkast of het aflossen van schulden.

PP2 en inVENtief vinden de rente veel te hoog. Ze willen het onderwerp daarom bespreken in de commissie Leven van 8 februari. In de raadsvergadering van 19 december meldde wethouder Anne Thielen (CDA) dat ze kan begrijpen dat de rente hoger ligt dan gebruikelijk. "Omdat deze leners een groter risico met zich meebrengen en een heleboel leningen niet worden terugbetaald. Gelet op het risico en op de wettelijke marges is het wellicht hoog, maar gezien de bedrijfsvoering redelijk."