Plan voor groot zonnepark Smakt

SMAKT | Kronos Solar Projects heeft het plan voor een groot zonnepark ten zuidwesten van het dorp Smakt. De Duitse projectontwikkelaar heeft het oog laten vallen op een agrarisch terrein van 24 hectare tussen de A73 en de spoorlijn, aan beide zijden van de Pelgrimslaan/Smakterweg.

Afgelopen dinsdag vond in het Pelgrimshuis in Smakt een informatiebijeenkomst plaats. Kronos Solar is op meer plaatsen in Nederland actief, onder meer ook in Melderslo.

Het Duitse bedrijf zegt dat de grondgebonden zonneparken geen emissie of geluid produceren. De bouwtijd bedraagt ongeveer vier maanden. Er vinden geen grondbewerkingen plaats en de zonnepanelen worden zonder betonnen funderingen geplaatst. Ze hebben geen nadelige invloed op de biodiversiteit in het gebied.

De gebruikte onderdelen zijn geheel milieuvriendelijk en ze zijn na afloop van de exploitatieperiode volledig te verwijderen en te recyclen. De grond zal zich snel herstellen en is dan weer bruikbaar voor landbouwactiviteiten, aldus Kronos Solar. De opgewekte zonne-energie wordt geleverd aan het nationale elektriciteitsnet. Het zonnepark in Smakt kan 7.700 huishoudens van groene energie voorzien.

Het bedrijf meldt dat de beoogde locatie in Smakt gunstig ligt. Er is geen beschermd natuurgebied en er is vlak bij een aansluiting mogelijk op het elektriciteitsnet. Tevens past het plan in de duurzaamheidsdoelen van de gemeente Venray.

Kronos Solar wil ook iets terugdoen voor de gemeenschap. Zo kunnen inwoners van Smakt investeren in het project en er worden ook zonnepanelen beschikbaar gesteld aan het dorp.

Grootschalige zonneparken hebben de toekomst. Ze zijn een belangrijk middel om de energietransitie op gang te brengen. De meeste zonneparken verschijnen in de noordelijke provincies. De grootste in ruim 30 hectare maar er zijn al plannen voor parken van meer dan honderd hectare. Een belangrijke voorwaarde is een open gebied zonder schaduw. Om een maximale opbrengst te krijgen worden de panelen in een hellingshoek van 35 graden geplaatst.


Meer aandacht voor erfgoed

VENRAY | In de aangepaste welstandnota van de gemeente krijgt het cultuurhistorisch erfgoed meer waardering.

Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat cultuurhistorische waarden onvoldoende beschreven en veiliggesteld zijn. "Hierdoor zou waardevol erfgoed verloren kunnen gaan", zegt wethouder Martijn van der Putten (D66). In de herziene welstandsnota is de complete lijst van monumenten en karakteristieke panden opgenomen. Tevens kunnen eigenaren vrijblijvend advies krijgen aan het ARK (Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit).