Snelle sloop oude school De Kemp

VENRAY | De gemeente wil de voormalige basisschool De Kemp aan de Kruitweg in Venray-west binnenkort slopen. Het leegstaande schoolgebouw verkeert in slechte staat en er dreigt asbestgevaar voor de omgeving als er brand wordt gesticht.

De voormalige meisjesschool is midden jaren zestig gebouwd en heette aanvankelijk Luciaschool. Enkele jaren later werd het een gemengde school en is de naam gewijzigd in De Kemp. Omdat er geen herbestemming is kan het pand, vooruitlopend op de verkoop van de locatie, worden gesloopt. Er zijn diverse plannen om op deze plek een woonhofje te realiseren. Afgesproken is dat de sloopkosten voor rekening komen van de ontwikkelaar. Een normale sloop – zonder asbest – gaat ongeveer 27.000 euro kosten. Dit bedrag is inclusief het egaliseren en aanbrengen van grond en het inzaaien. Uit een inspectie blijkt dat in het oude schoolpand veel asbest zit. Daardoor is een heel uitgebreide asbestsanering nodig. De gemeente heeft offertes aangevraagd en de saneringskosten worden geraamd op 90.000 euro. Waardoor de totale sloopkosten op 117.000 euro uitkomen.

Als dit bedrag niet verhaald kan worden op de ontwikkelaar dan zal de gemeente als eigenaar van het gebouw voor de extra kosten moeten opdraaien. Het college heeft vorige week ingestemd met de sloop en wil niet wachten tot de locatie verkocht is. Om te voorkomen dat het leegstaande gebouw nog verder verpauperd en het vandalisme of krakers aantrekt. Ook bestaat het risico op brandgevaar met verspreiding van het asbest in de omgeving waardoor de opruimingskosten nog veel hoger zullen uitvallen. De direct omwonenden zijn per brief op de hoogste gesteld van het sloopplan.