Regels bouwen Sint Anna

VENRAY | De nieuwe eigenaar Renschdael Groep wil 115 particuliere bouwkavels uitgeven op het monumentale Sint Annaterrein. Vanaf begin volgend jaar kunnen de eerste bouwers aan de slag om hun droomhuis te realiseren in het groene park aan de noordkant van Venray.

Renschdael Groep wil ervoor waken dat de nieuwe bebouwing past in de omgeving. De particuliere bouwers hebben weliswaar veel vrijheid, maar ze moeten zich wel aan enkele regels houden. Die zijn vastgelegd in het beeldkwaliteitplan. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit, uitstraling en karakter van het Sint Annapark worden versterkt.

Het beeldkwaliteitplan gaat over hoofdlijnen en is het toetsingskader voor toekomstige bouwplannen. Maar het wil vooral inspiratie bieden om tot mooie en passende bouwkundige oplossingen te komen. Er komt een supervisorteam dat de architectonische uitwerkingen eerst toetst voordat het ontwerp bij welstand wordt aangeboden. Het team geeft ook adviezen om de kwaliteit te verhogen. Het beeldkwaliteitplan is, evenals het bestemmingsplan, een dynamisch document. Afhankelijk van marktontwikkelingen en de actualiteit kunnen de keuzes worden aangepast. Door het verwijderen van de kwalitatief mindere gebouwen en de verwilderde groene delen, ontstaat er ruimte voor nieuwbouw. Het Sint Annapark is ingedeeld in vijf landschappelijke clusters met richtlijnen voor de bebouwing in ieder gebied. De vijf clusters zijn centrum, parkrand, bos, veld en duinen.

De omvang van de bouwkavels is afhankelijk van de vraag. Als er veel behoefte is aan ruime kavels, kan met de grenzen worden geschoven. Renschdael Groep vindt flexibiliteit in de plannen heel belangrijk om in te kunnen spelen op de actuele ontwikkelingen. Voorop staat dat de nieuwbouw moet passen bij het bijzondere karakter van het Sint Annapark. De plek van de woningen is bepalend voor de eisen aan de architectuur. Zo maakt het een groot verschil of een huis wordt gebouw vlak bij de entree of meer achterin bij het bos.

De bebouwing moet een rustige uitstraling hebben met oog voor detaillering en materialen. Het streven is een eigentijdse landelijke uitstraling met een ingetogen modern karakter. Waarbij de diverse woningen in een deelgebied een samenhangend geheel vormen. Felle en schreeuwende kleuren van gevels en kozijnen zijn niet toegestaan. De voorkeur gaat uit naar aardse tinten afgewisseld met grijs en wit.