Foto uit 1956: nieuwe bestrating op Grote Markt.
Foto uit 1956: nieuwe bestrating op Grote Markt. Oude foto:

Grote Markt Venray

Venray | De Grote Markt in Venray ligt er vandaag de dag prachtig bij. Het is een gezellig plein met mooie bestrating, maar dat is niet altijd zo geweest.

In de afgelopen decennia zijn de Venrayse pleinen enkele keren opnieuw bestraat en op de foto uit 1956 gebeurt dat ook weer op de Grote Markt. Het plein kreeg nieuwe trottoirbanden, terwijl de trottoirs een nieuwe bestrating kregen. Het marktplein kreeg een bestrating met de bestaande stenen die op de foto opgestapeld staan. Links ligt hotel 't Hert en rechts Albert Heijn. Rechts van het raadhuis is de Bata-schoenwinkel zichtbaar. Daarvoor hotel De Zwaan en rechts daarvan autobedrijf Van Haren.
In 1907 vond ook een herbestrating plaats van de Grote Markt en het Henseniusplein. De stenen die eruit kwamen werden gebruikt voor de bestrating van een deel van de Hoenderstraat.

Ook in 1956 vond herbestrating van beide pleinen plaats en werden de bomen vervangen vanwege ouderdom en oorlogswonden. Bij storm vlogen de dode takken in het rond en leverden gevaar op voor de panden aan de pleinen. Sommige inwoners vonden dat de pleinen 'verschandaliseerd' zouden worden met het rooien van de oude en aanplant van jonge bomen.

In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw was het voornemen om de Grote Markt te reconstrueren, maar het geld ontbrak vooralsnog. Op aandringen van het 'Pòmpgenoeëtscháp' werd in 1985 op het pleintje voor de Latijnse School wel een nieuwe pomp geplaatst die al lang lag te wachten om op een gereconstrueerde Grote Markt geplaatst te worden.

Pas in maart 1989 startte men met de reconstructie van de Grote Markt, die onder meer gepaard ging met de aanleg van een nieuwe riolering. Voor het winkelende publiek bleven na de reconstructie slechts een dozijn parkeerplaatsen over. In 2007 werden de pleinen en winkelstraten in het centrum onder de noemer 'Venray op de Schop' volledig voorzien van nieuwe bestrating en autovrij gemaakt.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray