Afbeelding
Foto:

Diersporen in de Leunse Paes

Leunen | Zondag 2 februari houdt IVN Geijsteren-Venray een publiekswandeling in de Leunse Paes waarin op zoek wordt gegaan naar beversporen. Deze wandeling start om 10.00 uur bij het toegangspoortje aan de Baggerweg in Leunen. Deelname is gratis. Tip: draag laarzen, want de Leunse Paes is op plaatsen nat en modderig.

Deze tocht is voor avonturiers die graag van de gebaande paden afgaan en niet opzien tegen wat kou, modder en nattigheid. De wandelaars gaan op zoek naar sporen in de Leunse Paes. Waarschijnlijk komen ze allerlei sporen tegen, maar de nadruk zal liggen op de sporen van het grootste knaagdier van Nederland: de bever.

Bevers zijn ijverige dieren die naast dammen ook flinke burchten kunnen bouwen. Door het maken van dammen en het omknagen van bomen, zorgt de bever voor dynamiek in onze natuur. De winter is het ideale jaargetijde om op zoek te gaan naar sporen van dit indrukwekkende dier. Door het ontbreken van blad en begroeiing zijn dammen en burchten veel beter te zien. Daarnaast vindt je 's winters veel meer knaagsporen, omdat bevers in dit seizoen zijn aangewezen op het eten van de bast van bomen, in plaats van hun zomervoedsel waterplanten.

Nadat in 1826 de laatste bever in Nederland was doodgeknuppeld, zijn ze eind vorige eeuw weer geïntroduceerd. Niet iedereen is blij met deze natuurbouwers, omdat door de activiteiten van de bevers de waterstand hoger wordt. Er moet continu een afweging van belangen worden gemaakt tussen natuur en landbouw.

Dat leidt er vaak toe dat het Waterschap de dammen uit de beken verwijdert. De bevers op hun beurt vinden dat weer niet leuk en herstellen de doorgebroken dammen. Tijdens de wandeling zullen de wandelaars sporen zien van dit kat en muisspel.


Winkelketen Kijkshop failliet

Venray | Kijkshop heeft het faillissement aangevraagd.

De winkelketen kampt al jaren met aanzienlijke verliezen. Het personeel is maandagavond hierover geïnformeerd. De Kijkshop heeft ook een filiaal in Venray, in de Grotestraat. De winkels zijn per direct gesloten. Ongeveer vierhonderd mensen verliezen door het faillissement hun baan.

Een curator gaat bekijken of er een oplossing te vinden is.

Het gaat in totaal om zeventig winkels.