Raadzaal puilt uit voor Sint Anna

VENRAY | De raadzaal van het gemeentehuis puilde maandagavond uit. Veel Venraynaren waren benieuwd naar de plannen voor het Sint Annapark. De 150 stoelen die klaarstonden waren niet genoeg voor de ruim tweehonderd belangstellenden. Gemeentebodes moesten flink wat stoelen aanslepen om iedereen een zitplek te geven.

Projectmanager Marianne Dankers van de nieuwe eigenaar Renschdael Groep was verbaasd over de toeloop. "Nog nooit heb ik zo'n groot gezelschap toegesproken." Toch had ze al ervaren dat Sint Anna 'leeft' onder de Venrayse bevolking. "Ook wij zijn gevallen voor dit prachtige natuurpark." Wethouder Martijn van der Putten (D66) zei 'blij verrast te zijn met de massale opkomst'. "Een teken dat Sint Anna bij velen na aan het hart ligt. We staan aan de vooravond van een heel mooie ontwikkeling."

Dankers hinkte in haar betoog op twee gedachten. Enerzijds wil Renschael Groep, sinds 5 januari eigenaar, het oude gestichtterrein stap voor stap ontwikkelen. "Met respect voor de natuur, de gebouwen en de historie. We proberen zoveel mogelijk te behouden." Anderzijds is het Horster familiebedrijf, groot geworden in de verzekeringswereld, een commerciƫle partij die geld wil verdienen. "We stoppen er aan de voorkant veel geld in. Terwijl we niet zeker zijn of het aan de achterkant er weer uitkomt. Het opknappen gaat vele tientallen miljoenen kosten", vertelde Dankers die wees op de gevaren. "We lopen risico's met de grondexploitatie. De vraag is hoe de markt reageert."

Het geld moet verdiend worden met de verkoop van 115 kavels voor particuliere bouwers. Daarnaast komen er 63 woonzorgappartementen in de paviljoens. Renschael Groep lijkt de tijd mee te hebben nu de woningmarkt aantrekt. "Maar we weten niet hoe het over tien jaar is." Naast de verkoop van bouwkavels heeft het monumentale hoofdgebouw een hoge prioriteit. De hoop is gevestigd op een hotel. "We hopen dat binnen twee jaar het hoofdgebouw een nieuwe functie heeft."