Bjorn en Mieke en Pruuf Màr zijn klaar om te schitteren in Kessel.
Bjorn en Mieke en Pruuf Màr zijn klaar om te schitteren in Kessel. Foto: Simone Swinkels

Op naar de finale van het LVK!

Venray | De spanning bij Bjorn en Mieke en Pruuf Màr (Tamara en Stef Koonings) bereikt vrijdagavond het kookpunt. Beide duo's plaatsten zich zondagmiddag voor de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) 2018.

Pruuf Màr mag vrijdag met hun nummer Op weg noar merge als derde de bühne betreden in het Paviljoen in Kessel. Bjorn en Mieke staan als elfde op de planken. Nevvenén, de derde halvefinalist uit Venray, greep met Snipperdaag net naast een finaleplaats. Tijdens een radio-uitzending van L1 werden de twintig finalisten zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur verrast door een bezoek van een van de presentatoren. De verslaggever kwam als eerste aan bij Bjorn en Mieke in Gastrobar TOF. "Dit went nooit", vertelde Bjorn Poels dolenthousiast. "We zijn hier heel blij mee. Als je het nieuws hoort, dan is de ontlading gigantisch."

Later op de middag kwam ook het verlossende woord voor Pruuf Màr. Zij zaten net als Nevvenén in proeflokaal Goesting. "Ik besef wel dat we de finale hebben gehaald. Het euforische gevoel overheerst op dit moment. Er valt een last van mijn schouders", vertelde Stef Koonings na het goede nieuws.

De twee duo's vierden de finaleplaatsen ook nog even samen. Bjorn en Mieke trokken een sprint naar Goesting toen ze hoorden dat Pruuf Màr naar Kessel mocht. "De sfeer is hier natuurlijk dubbel door het afvallen van Nevvenén. Wij hebben dit zelf ook een paar keer meegemaakt, dus we weten hoe ze zich hier voelen", vertelt Bjorn. "We zagen Stef net al volschieten dus ik dacht: daar moeten we naar toe. Rennen", vult Mieke Janssen maatje Bjorn aan. "Twee Venrayse artiesten in de finale. Dat is fantastisch."

Ook Tamara Koonings was door het dolle heen. "Ik denk dat we eerst nog wat biertjes gaan drinken. Fantastisch." Broer Stef was door zijn zenuwen een beetje aan het wankelen gebracht. "Ik ga morgen eerst uitslapen, dan neem ik morgen wel weer contact op met Tamara." Waarop zijn zus lachend zei: "Contact opnemen? We zijn broer en zus en we eten gewoon samen bij ons pap en mam."

Ruim 4500 mensen bezoeken vrijdagavond de finale van het 42e LVK. De eindstrijd wordt live uitgezonden bij L1 vanaf 20.00 uur op L1 tv, L1 radio en op L11alaaf.nl. Hamvraag tijdens de uitzending is natuurlijk wie de opvolger wordt van De Geliënde.

De deuren van het Paviljoen gaan vrijdagavond om 18.00 uur open voor bezoekers. Dj Basje Basman en dj Willy geven samen met dansgroep Let's do it uit Meijel en Mannewerk uit Kessel het voorprogramma kleur. Om 20.00 uur begint de finale van het LVK. De artiesten kunnen alle optredens volgen vanuit het artiestencafé in het Paviljoen. Na de twintig finalisten treden er diverse dansgroepen op en kan er gestemd worden op de artiesten. Aansluitend is er een afterparty.