Vocht en schimmel in de wijk Brukske

Venray | De zorgen zijn groot bij veel inwoners van de Venrayse wijk Brukske. Veel huur- en koopwoningen kampen met grote vocht- en schimmelproblemen. Huurders voelen zich niet serieus genomen door woningcorporatie Wonen Limburg en ook kopers zitten met de handen in het haar.

De SP neemt de situatie uiterst serieus en deed tussen 23 september en 28 oktober onderzoek naar de problemen in een deel van de wijk. Leden van de partij gingen langs de deuren in de Ravelstraat, Verdistraat, Wagnerstraat, Handelstraat, Griegstraat, Vivaldistraat, Chopinstraat, Beethovenstraat, Bachstraat en Mozartstraat. In totaal spraken zij met 217 huurders van de in totaal 380 bezochte huurwoningen. Meer dan de helft (54%) van de huurders geeft aan dat ze last heeft van vocht en schimmel in hun woning. Het leeuwendeel heeft de vochtproblemen aangekaart bij Wonen Limburg Venray en driekwart van de ondervraagden is absoluut niet tevreden over hoe Wonen Limburg Venray de vocht- en schimmelproblemen wil oplossen. De SP wil mogelijk ook andere straten in de wijk Brukske onderzoeken.

Op woensdag 17 organiseerde de SP een bijeenkomst in MFC Brukske voor bezorgde wijkbewoners. Ruim veertig huurders trokken naar het wijkcentrum om hun zorgen te uiten. Er waren ook twee huiseigenaren aanwezig. Onder de aanwezigen was SP-lid Bert Vermeulen. Hij woont in Brukske en zal de kartrekker worden van de actiegroep, die tijdens de bijeenkomst werd gevormd. "Samen kunnen we iets bereiken. We moeten onze krachten bundelen", vertelde Vermeulen. "Als collectief staan we sterk."

Als gevolg van de vocht- en schimmelproblemen moeten huurders harder stoken en vaker luchten. Tegenstrijdig, meenden de aanwezigen. "Dan kan ik het geld beter uit het raam gooien", klinkt het door de zaal. De meeste wijkbewoners voelen zich ondertussen radeloos. Ze worden voor hun gevoel van het kastje naar de muur gestuurd. De SP wil een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelen om de vochtproblemen te onderzoeken. Wonen Limburg gaf onlangs al aan de problemen aan te gaan pakken in de wijk, maar die belofte geloven de meeste inwoners van Brukske niet. De actiegroep gaat nu foto's maken van de getroffen woningen en alle klachten verzamelen en bundelen. Met een groot 'schimmelboek' wil de actiegroep de problemen op de kaart zetten. Belangrijkste doel is dat er wat aan de klachten gedaan wordt en dat de groep serieus genomen wordt. "Wonen Limburg erkent onze problemen niet. Dat is misschien wel het ergste."