Deze keer een gedicht:

Zo af en toe vluchten we in de taal weg van ons bestaan

maar soms

zijn ook woorden niet toereikend

om uit te drukken wat er precies gebeurt.

De magie van de beelden

opgeworpen door letters

die dan weer klanken

en dan weer woorden

vormen –


Hele zinnen sijpelen door mijn vingers

verliezen betekenis

door de snelheid waarmee ze vallen.

En uiteindelijk

is vandaag een dag net als alle andere dagen

maar dan toch met één verschil.


Het is een dag waarop we mogen dichten

voor jou, jou en jou

en een dag waarop we minder bezig mogen zijn

met wat de woorden nu precies betekenen.


Een dag

zoals nooit eerder gedicht.

Emmy Rongen


Nationale Voorleesdagen bij BiblioNu

Venray | Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari, is er extra aandacht voor voorlezen. Het herkenbare prentenboek Ssst! De tijger slaapt!, Prentenboek van het Jaar 2018, staat centraal. Dit bezoek wordt een vrolijk voorleesfeest, waarbij al lezend, spelend en zingend de wereld van de tijger verkend wordt.

Op woensdag 31 januari is er van alles te beleven in de bibliotheek Venray en Horst. Alle kinderen tussen de twee en vijf jaar zijn samen met hun (groot)ouders van harte welkom van 15.00 tot 16.30 uur. Studenten van de Gilde opleidingen (onderwijsassistent en pedagogisch medewerker) verzorgen workshops zoals een ballonnenspel, knutselen, en het uitspelen van het verhaal. Verder is er in Venray een workshop Voorlezen met gebaren door Kinder- en babygebaar. In Horst verzorgt Froxx peuterdansen geïnspireerd door het prentenboek van het jaar. Graag vooraf aanmelden via e-mail jeugd@biblionu.nl met vermelding van de gewenste locatie.

Prentenboek van het jaar Ssst! De tijger slaapt, en zijn vriendjes willen hem niet wakker maken. Hoe moeten ze er nu langs? Hangend aan een grote feestballon zweeft Kikker stilletjes over de tijger heen. Maar bij Vos gaat het een stuk moeilijker. Als de kinderen de dieren een handje helpen gaat het vast lukken! Het is een spannend, speels verhaal over slapen, vriendjes, verrassingen en jarig zijn. de kinderen kunnen actief deelnemen aan het verhaal door de tijger over haar buik te aaien, het boek te wiegen en mee te blazen.

Zelf aan de slag Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het belang van voorlezen nog eens extra benadrukt. De bibliotheek ondersteunt ouders altijd graag bij het voorlezen met een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken. De bibliotheekmedewerkers gaan mee op zoek naar een boek dat past bij elk kind.


DE-koffiepunten populair

Venray | In december 2017 hield Lionsclub Venray Peelparel weer de DE-waardepuntenactie.

De waardepunten werden bij Douwe Egberts verzilverd voor pakken koffie voor voedselbank Limburg-Noord. Onlangs zijn de punten geteld en het resultaat is 479.216 DE-punten, goed voor 940 pakken koffie. Vorig jaar leverde deze actie 250.000 DE-punten op.

De koffie wordt de komende maanden uitgegeven in de voedselpakketten.