'Te weinig huizen in Wanssum'

WANSSUM | Een bezoeker van de dorpsraadvergadering beklaagde zich vorige week woensdag over het tekort aan nieuwbouw in Wanssum. "Er is de laatste jaren niets meer gebouwd. Op enkele particuliere kavels na. We moeten veel actiever worden om huizen te bouwen", zei hij.

Volgens de dorpsbewoner is er veel behoefte aan sociale woningbouw. "Wanssum wordt de komende jaren mooi opgeknapt maar we hebben geen woningen voor de inwoners."

Hij betreurde het dat het bouwplan Bouten, het voormalige tuincentrum, niet van de grond is gekomen. Hier was ruimte voor ruim zestig woningen. Jongeren trekken weg omdat ze in Wanssum geen huis kunnen vinden, meldde een andere dorpsbewoner.

Wethouder Jan Loonen (CDA) erkende dat het moeilijk ligt. "Het pleidooi is helder. Maar het blijkt lastig een bouwproject in Wanssum te realiseren. Wonen Limburg wil graag aan de slag maar heeft geen bouwgrond. Het is moeilijk om zo tot uitvoering te komen."

Een beoogde plek voor woningbouw is het verouderde gemeenschapshuis De Zandhoek. Hier is ruimte voor vijftien woningen. Maar voor een nieuw multifunctioneel centrum is nog geen geschikte locatie gevonden. Het plan voor een mfc op de parkeerplaats van het sportpark is van de baan. Het afhaken van basisschool De Peddepoel, die blijft op de huidige plek, en de bouw van een sportzaal op sportpark De Meulebeek heeft gevolgen voor de omvang van het mfc.

Dorpsraadvoorzitter Peter Zegers opperde het plan om geregeld een peiling te houden onder de dorpsbewoners. "Om te weten aan welke woningen behoefte is."