Afbeelding
Foto:

Wim van Osch geridderd

Grathem | Burgemeester Hans Gilissen heeft zaterdagavond een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Wim van Osch (74) uit Venray. Dit gebeurde bij gelegenheid van zijn afscheid van Kern met Pit tijdens de startbijeenkomst editie 2018 en prijsbijeenkomst editie 2017 in de Nassaurie in Grathem.

Sinds 2003 is Wim van Osch actief voor de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, afdeling Limburg, onder andere als secretaris/penningmeester van het bestuur. De KNHM is een adviseursnetwerk dat zich inzet om diverse sociale initiatieven in Nederland een stap verder te helpen. Vanuit zijn bestuursfunctie leverende hij een actieve bijdrage aan het goed functioneren van de provinciale afdeling en vertegenwoordigde hij de provinciale KNHM in het landelijk overleg. Wim van Osch nam de coördinatie op zich van het initiatief Kern met Pit. Een enerverende en tijdrovende klus die hij met verve uitvoerde. Vanuit deze rol was hij ook landelijk actief in de werkgroepen Herijking Strategie en de Werkgroep Zorg, Welzijn en Wonen.

Maar de Venraynaar is al sinds 1983 maatschappelijk zeer actief op vele fronten. Midden jaren '80 werd hij lid en secretaris van de ouderraad van mavo De Kolk en vanuit deze functie trad hij toe tot de medezeggenschapsraad. Hij was lid van het schoolbestuur en voorzitter van de bouw- en renovatiecommissie van de school. Op sportgebied zette hij zich in als (oud-) bestuurslid van de plaatselijke tennisvereniging TCV en van de Golfclub Bleijenbeek. Van 1991-2005 was hij bestuurslid bij de Stichting Bedrijf en Cultuur Venray e.o. In 2010 trad hij toe tot de Stichting Loobeek. Deze stichting ontwikkelt in het Loobeekdal recreatieve voorzieningen waarmee in het gebied, naast de oorspronkelijke natuurwaarde, ook de historie terugkomt. Ook was Wim van Osch geruime tijd bestuurslid en later voorzitter van het Venrays Mannenkoor. Daar bleef het niet bij, gezien zijn bestuurlijke kwaliteiten bekleedde hij diverse functies in de KNZV-afdeling Limburg (Koninklijke Nederlandse Zangers Verbond). Daarnaast nam hij nog zitting in het landelijk bestuur. Wim van Osch is vanwege zijn verdiensten benoemd tot ridder in De Orde van Oranje-Nassau.

De projecten Kick-off Oostrum en herinrichting dorpsplein Geijsteren ontvingen tijdens de prijsuitreiking 1000 euro. Het Wanssums Infopunt kreeg eveneens 1000 euro en won daarbij ook nog de Elisabeth Strouvenprijs gewonnen. Het Elisabeth Strouven Fonds verleent hulp en bijstand en draagt bij aan het welzijn en de ontwikkeling van burgers en samenleving. De eerste prijs ging naar het Meterikse project Van grond tot mond, waarin jeugd door molenaars wordt betrokken bij het proces van graankorrel tot brood.

Foto: Twitter Hans Gilissen.