Tijdens de trainingen op woensdagavond wordt gespeeld op het scherpst van de snede.
Tijdens de trainingen op woensdagavond wordt gespeeld op het scherpst van de snede. Foto: Tom Oosthout

Rugby in de regio

Stevensbeek | Het begon als grapje, maar het project lijkt te slagen. Stevensbeek heeft sinds kort met Black Bulls een rugbyvereniging. Onlangs werd de club officieel ingeschreven bij Ruby Nederland. Vanaf volgend seizoen gaat Black Bulls met één meespelen in de competitie.

Door Willem Menting

Op dit moment hebben al 19 enthousiaste spelers zich aangemeld voor volgend seizoen. Volgens Bas Claassens van Black Bulls heeft de club 25 vaste spelers nodig. "We trainen nu met een groep van ruim dertig man, maar veel leden hebben rugby als tweede sport. Ze moeten dan bijvoorbeeld stoppen met voetballen om competitieduels te kunnen rugbyen. Dat ziet niet iedereen zitten."

De rugbyer uit Wanssum weet zeker dat het gaat lukken om een volwaardige ploeg op de been te brengen na de zomer. "We zijn nog steeds druk bezig met het werven van leden. In maart willen we weer verschillende introductietrainingen plannen. Het is belangrijk dat mensen de sport leren kennen. Voorafgaand aan de trainingen leren we iedereen in ieder geval de basisregels van het rugbyen."

Black Bulls traint iedere woensdagavond om 19.30 uur op het sportpark van voetbalclub SVS uit Stevensbeek. De rugbyers beschikken over een eigen veld met doelpalen en verlichting. Er trainen niet alleen mannen mee met Black Bulls. "Momenteel hebben we zo'n zeven vrouwen bij onze club. Het is de bedoeling dat we op termijn met een vrouwenteam beginnen, maar dat is nu nog niet aan de orde. We hebben ook een paar jeugdleden, maar om competitiewedstrijden te spelen moeten jongeren toch wel 17 of 18 jaar oud zijn. Er bestaan wel jeugdcompetities, maar daar hebben we op dit moment te weinig leden voor. In de toekomst hopen we wel op een jeugdteams."

Op dit moment is Black Bulls een écht regioteam. Leden van de club komen uit onder meer Well, Venray, Swolgen, Meerlo, Leunen, Ysselsteyn, Overloon, Westerbeek en Boxmeer. "Toen ik voor het eerst ging meetrainen kende ik een man of drie. Dat maakt het ook wel weer leuk. Je leert veel nieuwe mensen kennen."

Inmiddels heeft Black Bulls de eerste oefenwedstrijden achter de rug. Het eerste oefenduel van dit seizoen met RC Octopus uit Uden werd zelfs gewonnen. Daarna volgden onder meer duels met clubs uit Nijmegen en Middelharnis (Zuid-Holland). "Er zijn helaas maar weinig ploegen in de buurt. Als we competitie gaan spelen, dan nemen we het waarschijnlijk op tegen teams uit Venlo, Eindhoven en Helmond."

De trainingen worden gedaan door Frank Volleberg, een van de initiatiefnemers van Black Bulls. Volleberg is een van de weinige spelers met rugbyervaring en hij is in het bezit van de juiste trainersdocumenten. Volgens Volleberg is rugbyervaring mooi meegenomen, maar niet essentieel: ''Het is voor al erg leuk en gezellig. Ondanks dat we weinig ervaring hebben, wonnen we vorig jaar twee van onze oefenwedstrijden." Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@blackbulls.nl. Stevensbeek heeft dankzij de komst van Black Bulls een multifunctioneel sportpark. Naast voetbal en rugby wordt er in de winter vaak geschaatst en tijdens de zomermaanden staat er skeeleren op het programma. Daarnaast heeft de club ook nog een volleybalvereniging.