Nancy en haar dochters Clancy (rechts) en Nathaly organiseren een masterclass zumba.
Nancy en haar dochters Clancy (rechts) en Nathaly organiseren een masterclass zumba. Eigen foto

"Alle beetjes helpen!"

Venray | Nancy Garcia uit Venray houdt op zondag 25 februari van 11.00 tot 14.00 uur een zumba fitness masterclass in Zaal Zeven van hotel Asteria. De opbrengst gaat naar het goede doel, een organisatie die in Spanje gevluchte Venezolanen steunt. "Ja, het is een beetje uit de hand gelopen. We wilden een klein evenement houden, maar inmiddels zijn we met twaalf instructeurs en zijn we noodgedwongen uit moeten wijken naar een grotere locatie", lacht Garcia die samen met haar dochters Clancy en Nathaly de organisatie voor haar rekening neemt.

Door Henk Lammen

De Venezolaanse economie staat volledig op instorten. Er heerst schaarste, de inflatie loopt de spuigaten uit en voedselrellen zijn aan de orde van de dag. De regering wijst met een beschuldigende vinger naar de ondernemers. President Nicolás Maduro geeft hen de schuld van alle ellende, hun 'economische oorlog' tegen de revolutie. Nancy Garcia, eigenaresse van Dancy Dansstudio in Venray, ziet met lede ogen aan hoe de situatie in haar geboorteland steeds slechter wordt. "Steeds meer mensen willen het land uit. Vluchten vooral naar Spanje. Een land waar de mensen hun taal spreken." Dochter Clancy vult aan: "Venezuela verkeert al een paar jaar in een economische recessie en heeft de hoogste inflatie ter wereld. Dat komt doordat de socialistische regering controle heeft over de prijzen. Er vluchten steeds meer mensen uit het land. Door verschillende redenen, omdat het te gevaarlijk wordt en er een tekort is aan eten, medicatie en onderdak. Het probleem is dat de mensen geen visum krijgen in andere landen. Venezuela is officieel geen oorlogsgebied. Het wordt dan ook steeds moeilijker om het land te ontvluchten." Voor Nancy en haar dochters lag het voor de hand om de mensen in hun vaderland te steunen. En de vluchtelingen die elders hun heil kiezen. "De hele opbrengst gaat naar een organisatie van Alberto Casillas in Spanje. Hij vangt vluchtelingen uit Venezuela op, steunt en helpt hen door gezinnen eten, medicatie en andere belangrijke benodigdheden te geven. Hopelijk kunnen we een mooie bijdrage leveren, want alles kleine beetjes helpen."

In oktober verzorgde Dancy ook een actie voor de slachtoffers op Sint Maarten

De zumba fitness masterclass lijkt op voorhand al een succes te worden. Na de eerste aankondiging gingen de deelnemersbewijzen als warme broodjes over de toonbank, zodat de organisatie moest uitwijken naar een nieuwe locatie, Zaal Zeven. "Een prachtige ambiance voor het evenement", zeggen Nancy en Clancy nagenoeg in koor. Op zondag 25 februari zijn twaalf (top)instructeurs actief om de deelnemers flink onder handen te nemen. Speciale gasten zijn Alessandro Uccellini (Italië), Andres Braganza (Spanje) en Tachi Gonzalez (Qatar). Uccellini en Gonzalez zijn beiden van Venezolaanse afkomst. Toppers die via de contacten van Nancy en haar dochters bereid waren om voor het goede doel naar Venray af te reizen. "We hopen op 100 tot 120 deelnemers. Daarnaast zijn er optredens van dertig kinderen van onze dansschool in Venray, Bergen en Reuver en een verrassingsact. We verheugen ons ook enorm op een show van zes instructeurs met hun roots in Venezuela. Het wordt een enorme happening waar naast de deelnemers iedereen welkom is om het goede doel te steunen." Voor meer informatie over deelname of het doneren van een bijdrage: www.dansstudiodancy.nl of de Facebookpagina van Dansstudio Dancy.