Jamara der Meer (rechts) van de nieuwe stichting:
Jamara der Meer (rechts) van de nieuwe stichting: "Mensen staan centraal." Foto: Henk Lammen

Mens-Zijn doen we van A tot Z samen

Venray | "Het uiteindelijke doel is het behouden en verhogen van de levenskwaliteit." Jamara der Meer (46) van MenzSamen in Venray vat het uitgangspunt van de nieuwe stichting in één zin kernachtig samen.

Door Henk Lammen

De plannen van MenzSamen werden drie maanden geleden opgestart. Deze maand werd officieel het startschot gegeven. Der Meer is sociaal bewogen, put moed uit haar eigen ervaringen. De tijd dat het privé moeilijker ging, maar ze uiteindelijk toch weer boven kwam drijven. Stichting MenzSamen is haar dan ook op het lijf geschreven, want het individu, de mens staat centraal in de benadering en begeleiding. "Via de stichting verbinden en ondersteunen wij individuen, gezinnen, groepen, buurten en organisaties. Dagelijks staan wij met professionals en vrijwilligers met hart en ziel klaar. Wij gaan uit van de mensen. Mens-Zijn doen we van A tot Z samen. We kijken waar ondersteuning nodig is, hoe ziet iemand zijn omgeving uit. Dat hij of zij aan het einde van het traject weer de regie heeft over zijn eigen leven."

MenzSamen gaat in de begeleiding uit van vijf deelgebieden: gezondheid, mentale balans, werk en actief leven, sociaal evenwicht en relaties en leefbaarheid, wonen en materieel balans. "Bij iedere mens zijn die deelgebieden nauw met elkaar verweven. Het ene deelgebied heeft invloed op het andere. Het gaat er om de juiste balans te vinden. En daardoor beter in je vel te zitten. Als deze zaken niet in balans zijn kan dat leiden tot tal van lichamelijke en psychische klachten. Spanningen, stress, burn-out, maar ook vermoeidheid, een negatief zelfbeeld, angstklachten of eenzaamheid."

De nieuwe stichting heeft een breed werkgebied. Vanuit een persoonlijke en betrokken aanpak ondersteunen de medewerkers van MenzSamen mensen bij het omgaan met problemen, uitdagingen en kansen in het dagelijkse leven. Die hylp kan van korte duur zijn, maar ook voor een langere periode, afhankelijk van de vraag, doelstelling en situatie. De begeleiding moet leiden tot meer geluk, gezondheid en het verbeteren van de zelfredzaamheid van de deelnemers. Der Meer: "Wij richten ons vooral op wijken met veel vereenzaming en armoede."