Aanleg rondweg van start

WANSSUM | De aanleg van de rondweg om de dorpskern van Wanssum is aan de westkant van start gegaan. Dit deel wordt naar verwachting in september 2018 opgeleverd en opengesteld voor het verkeer.

Door Henk Willemssen

Het project is opgeknipt in drie fases. De eerste fase is de westzijde vanaf de binnenkomst van Wanssum op de Venrayseweg tot aan de haven. Daarna wordt aan de oostkant, eveneens tot aan de industriehaven, de weg aangelegd. Het sluitstuk is in 2020 de verbindingsbrug die beide delen van de rondweg met elkaar verbindt.

Met de aanleg van de kleine brug over de Groote Molenbeek wordt komende zomer gestart. Dat meldde Marjolijn van Lier van aannemerscombinatie Mooder Maas woensdag in de dorpsraadvergadering van Wanssum. Net naast de huidige brug op de Venrayseweg/Brugstraat komt de nieuwe dorpsbrug die naar verwachting in mei of juni 2019 geopend wordt. Tijdens de werkzaamheden blijft de huidige brug open zodat het verkeer door de dorpskern kan blijven rijden. Omdat de rondweg ruim een jaar later klaar is, zal de dorpsbrug in het begin veel verkeer te verwerken krijgen. Pas na de opening van de rondweg in 2020 wordt het verkeer autoluw door de kern van Wanssum.

Langs de Meerlosebaan zijn de afgelopen weken al veel bomen gekapt om ruimte te maken voor de parallelweg richting Geijsteren en de golfbaan. Tevens is begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. Die moeten vanwege de rondweg een stuk dieper in de grond worden gelegd. Als eerste wordt een rotonde op de Venrayseweg aangelegd plus de parallelweg. "Zodra de parallelweg klaar is kan de Meerlosebaan wordt afgesloten. Het verkeer tussen Geijsteren en Wanssum gaat dan via Lange Ven en de nieuwe parallelweg", vertelde Van Lier.

Tijdens het bouwen van de fietsbrug over de rondweg blijft de Nieuwlandsestraat open zodat de basisschool goed bereikbaar blijft. Begin april is de fietsburg klaar. De bouwtijd vergt ongeveer een maand. Vanaf 6 april wordt de Nieuwlandsestraat afgesloten. Kinderen uit Geijsteren die in Wanssum naar school gaan kunnen vanaf dan gebruik maken van de nieuwe fietsbrug. Daarna wordt ook Lange Ven afgesloten.

In maart wordt tevens begonnen met het graven van de fietstunnel bij de entree van Wanssum. De fietstunnel loopt onder de nieuwe rotonde op de Venrayseweg door. In mei zal de fietstunnel klaar zijn.