Afbeelding
Foto:

'Bomen willen plek behouden'

Blitterswijck | Twee eikenbomen aan de Veerweg in Blitterswijck worden mogelijk gekapt. De bomen moeten plaatsmaken voor een nieuwe dijk.

Waterschap Limburg zou de aanvraag tot het kappen van de bomen gedaan hebben. Veel mensen uit Blitterswijck vragen zich af of de bomen wel gekapt moeten worden. Ger Wijnhoven is een van de mensen die de actie is gestart om de bomen van de ondergang te redden. Hij schreef een brief vanuit de eiken naar dijkgraaf Patrick van der Broeck. "We wilden een ludieke actie bedenken. Het leeft wel onder de mensen", vertelt Wijnhoven. 'Bomen die schrijven, mogen toch wel blijven', staat er op een van de brieven. De open brief aan Van der Broeck lijkt succes te hebben. Volgens Wijnhoven heeft hij toegezegd dat hij een kijkje komt nemen. "Wij kunnen geen enkele reden bedenken om de bomen te kappen."

Door de gebiedsontwikkeling bij Ooijen en Wanssum gaat er veel veranderen in het gebied rondom de Maas. In gesprek met een ecoloog en Mooder Maas, een aannemerscombinatie bestaande uit de hoofdaannemers Dura Vermeer en Ploegam, zijn al veel bomen behouden voor het gebied. Onder meer vanwege de aanwezigheid van de steenuil. De twee eikenbomen aan de Veerweg konden rekenen op een speciale actie. "Deze bomen zijn van Waterschap Limburg dus daar moesten we iets aparts voor bedenken. Hopelijk slaagt onze actie. Je kunt wel alle bomen kappen, maar dat kan ook nooit de bedoeling zijn. De gebiedsontwikkeling moet natuurlijk wel doorgaan, maar het zou mooi zijn als we af en toe wat natuur kunnen behouden."