Wolf Naya doorkruist Venray

Venray | Natuurliefhebbers opgelet. In de dagen rond de jaarwisseling liep er een wolf door de omgeving van Venray. De Duitse wolf, genaamd Naya, doorkruiste eerst Overrijssel, Drenthe, Gelderland en het Duitse grensgebied voor haar bezoek aan Venray. Dankzij een halsbandzender is bekendgemaakt waar het dier allemaal is geweest. De wolf stak op 30 december vanuit Nationaal Park de Maasduinen de Maas over en passeerde de A73 bij Venray.

Overdag verbleef ze vervolgens in de Schadijkse bossen bij Horst. Op 31 december was ze in Limburg en Brabant, in de Mariapeel en de Deurnese Peel. Daarna ging de route verder naar het zuiden, waarbij Nationaal Park de Groote Peel werd doorkruist, en de A67 en de Zuid-Willemsvaart werden gepasseerd. Op 1 januari was ze in het Weerterbos. Daar passeerde ze de A2. Op 2 tot 3 januari was ze in de Weerter- en Budelerbergen, waar ze in het moeras bij Budel-Dorplein en de Loozerheide verbleef. Daarna stak Naya de grens over naar België, waar ze officieel de eerste 'Belgische wolf' werd. Bij de reconstructie van haar route werkten de Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (WENR) van de Wageningen Universiteit samen. Naya, een teef uit Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland werd geboren in 2016, kreeg toen een halsbandzender. Op 19 december nam dr. Norman Stier van de Technische Universiteit Dresden contact op met WENR om te melden dat op 18 december een gezenderde wolf uit zijn onderzoek Nederland was binnengelopen. WENR nam vervolgens direct contact op met BIJ12 (Faunafonds) en de provincies. Onderzoeker Hugh Jansman van WENR onderzocht achteraf enkele plekken waar Naya meerdere uren doorbracht om informatie te krijgen over het dieet (welke prooidieren zijn aangetroffen?) en de slaapplaatsen (wat zijn de kenmerken van de locaties waar Naya zich overdag graag terugtrok?). "Voor een wetenschapper is een dier met een zender altijd interessant, helemaal als het een wolf is", meldt Jansman op de website www.naturetoday.com. "Het is uniek dat we dankzij het onderzoek van onze Duitse collega's informatie hebben verkregen over de wijze waarop een wolf zich beweegt in het Nederlandse landschap. Daar kunnen we veel van leren. In overleg met onze Duitse collega's mogen wij nu de route die Naya door Nederland heeft gelopen op hoofdlijnen openbaar maken."

Voor meer informatie over de route die de wolf aflegde, kijk op de website www.naturetoday.com.


Vrêmde Vogelfestival

Venray | Op carnavalszondag 11 februari begint om 17.00 uur het Vrêmde Vogelfestival bij Herberg Thijssen in Vierlingsbeek.

Tijdens het festival zijn er optredens van onder andere lokale en regionale artiesten, onder wie Gert Janssen uit Venray. Voor de het meest vreemd uitgedoste vogel of optreden staat de Vrêmde Vogel wisselbokaal klaar. Ook staat dit jaar de 'ei van het jaar' verkiezing op het programma. Vorig jaar ging deze prijs naar boerenbruid Petra omdat zij op haar afscheidsreceptie afwezig was. Suggesties voor dit jaar zijn nog welkom. Stuur een email naar vremdevogelfestival@gmail.com.

Een deel van de opbrengst van het festival gaat dit jaar naar een goed, lokaal doel. Het minimumbedrag dat wordt uitgekeerd is 300 euro. Ook de opbrengst van een kwatsbingo gaat naar dit goede doel. Verenigingen, stichtingen of werkgroepen uit Vierlingsbeek of Groeningen die in aanmerking willen komen voor een mooi geldbedrag kunnen zich voor 25 januari inschrijven via vremdevogelfestival@gmail.com. Er worden vijf inzendingen genomineerd die zich op zondag 11 februari tijdens het festival presenteren. Het aanwezige publiek en een deskundige jury bepalen uiteindelijk drie prijswinnaars. Zij komen alledrie in aanmerking voor een percentage van het uit te keren bedrag.

Voor meer informatie: vremdevogelfestival@gmail.com of Facebook vremdevogelfestival.


Wethouder start Vlakwatercross

Venray | Zondag 28 januari starten om 10.30 uur de recreanten en wedstrijdatleten voor de RHM-lange cross over 8040 meter. De wethouder van Sport, Anne Thielen, zal het startschot lossen.

Daarna start om 11.30 uur de WIVO- korte cross over 4020 meter. De deelnemers aan deze lopen zijn verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. De Vlakwatercross heeft in de laatste jaren uitstekende winnaars gekend op deze afstanden. Toch streeft ATV Venray naar een brede deelname zodat dit tweedaags evenement ook daadwerkelijk een promotie voor Venray is. De prijsuitreiking van de korte en lange cross staat gepland om 12.00 uur. Om 12.25 uur starten de diverse JUMBO-Winters jeugdlopen. Momenteel staan enkele atleten van ATV Venray in de tussenstand aan in de Limbracross -competitie op eervolle plaatsen. Voorinschrijven voor de wedstrijden op zondag 28 januari kan tot dinsdag 23 januari via www.inschrijven.nl. of via het zogenaamde A-formulier (jeugdleden) Na-inschrijven kan nog op de wedstrijddag tot een half uur voor de aanvang van de betreffende loop. Aanvang van de diverse wedstrijden is om 10:30 uur. Zie ook www.atvvenray.nl.

Start en finish aan de Kempweg achter het gebouw van Jong Nederland alwaar op de wedstrijddagen ook het secretariaat is gevestigd.


Truckrun 2018

Horst | De negentiende editie van de Truckrun Horst vindt plaats op zondag 8 april. Vrachtwagenchauffeurs kunnen zich hiervoor aanmelden. De Truckrun is bedoeld om mensen met een beperking een fantastische dag te bezorgen in de gemeentes Horst aan de Maas en Venray. Zij mogen dan als bijrijder van een van de 275 chauffeurs een rit maken van een kleine 50 kilometer. Op zaterdag 20 januari vanaf 8.00 uur kunnen chauffeurs zich aanmelden via www.truckrun.nl of e-mail chauffeurs@truckrun.nl.