Afbeelding
Foto:

Schânseknuppel voor Hay Willemssen

Venray | De Castenrayse Orde van Verdienste Beste Schânseknuppel 2018 wordt uitgereikt aan Hay Willemssen vanwege zijn grote verdiensten voor de Castenrayse gemeenschap.

Hay werd in 1937 in Castenray geboren als één na jongste in een gezin van zeven kinderen in zijn ouderlijke boerderij aan de Klein Oirloseweg. Na de lagere landbouwschool in Venray, de middelbare landbouwschool in Horst en het doorlopen van de militaire dienstplicht kwam hij terug in zijn geboortedorp en werd hij lid van de jonge boeren en drie jaar voorzitter. In 1963 trouwde hij met Nelly en samen namen ze het gemengde bedrijf met koeien, varkens, asperges en andere tuinbouw van zijn ouders over. Dit bedrijf werd in de loop der jaren uitgebouwd tot een modern varkensbedrijf. Vanaf 1970 was hij maar liefst twintig jaar voorzitter van SV Castenray. Tijdens zijn voorzitterschap stond hij in 1978 tevens aan de wieg van de oprichting van het dameskorfbal onder de vlag van SV Castenray. In de periode 1974-1978 was Hay lid van de dorpsraad en werd hij tevens lid van de Commissie Openbare Werken van de gemeente Venray. In 1979 werd hij bestuurslid van de LLTB Castenray en na de fusie bleef hij bestuurslid van Saweco (nu Vitelia). In 1984 werd Hay bestuurslid van Rabobank Oirlo-Castenray.

Eind jaren negentig was hij lid van de commissie die leidde tot de fusie van de sportverenigingen in Castenray en Oirlo en tot de oprichting van SVOC'01. In 2001 werd Hay lid van de KBO, in 2005 werd hij als bestuurslid gekozen en van 2009 tot 2017 was hij voorzitter. In diezelfde periode werd Hay lid van de groenploeg die er voor zorgt dat het groen er in het dorp gedurende het gehele jaar piekfijn bij ligt. Hay heeft die groenploeg gedurende tien jaar aangestuurd. Hij is nog steeds actief binnen de groenploeg. Voor al zijn inzet en vrijwilligerswerk werd Hay in 2015 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hay en Nelly zijn de trotse ouders van drie kinderen: Sepp, Joep en Joan en de trotse opa en oma van inmiddels vijf kleinkinderen. Zoon Joep heeft het bedrijf in 2001 overgenomen en Hay en Nelly verhuisden naar de Castenrayseweg. Van daar uit helpt hij nog steeds mee in het bedrijf en kan hij zich bezig houden met zijn hobby's: het fokken van pony's en het supporteren van zijn kleinzoon bij de minipupillen. In 2002 is hij lid geworden van de stichting Heemkundig genootschap Castenray. Een stichting die de geschiedenis van Castenray vastlegt. De onderscheiding wordt uitgereikt op dinsdag 14 februari om 19.11 uur in gemeenschapshuis De Wis in Castenray. Na het officiële gedeelte volgt er een receptie met aansluitend een afsluitingsbal voor carnavalvierend Castenray.

Foto: Fotohuis Venray