Afbeelding
Foto:

Orde Hazekeutel voor Diana Cremers

Venray | De Orde van de Hazekeutel is de hoogste onderscheiding van de Venrayse jeugdvastelaovesvereniging D'n Hazekeutel, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon die zich jaren belangeloos voor de Venrayse jeugd heeft ingezet.

Dit jaar ontvangt de 48-jarige Diana Cremers de onderscheiding. Diana Cremers is geboren en getogen in Venray en woont samen met haar vriend André op de Brabander. Inmiddels is zij 25 jaar vrijwilliger bij Jong Nederland. Op de vrijdagavond verzorgt zij, zoals ze het zelf noemt, de 'meidenavond'. "Met het groepsdraaien, daar kan ik niet mee stoppen. Dat vind ik zo leuk om te doen." Diana was in haar jeugd zelf altijd lid van Jong Nederland. Door de gezelligheid was het vanzelfsprekend om ook leiding te worden. "Ik keek er na een week school altijd naar uit om weer naar Jong Nederland te gaan. Dit gevoel wil ik nu ook aan kinderen overdragen."

Ze zit tevens in het bestuur van Utopia, de provinciale overkoepelende organisatie van Jong Nederland. De reden waarom Diana zich zo inzet voor de jeugd: "De spontaniteit van kinderen vind ik leuk en dat je een plek creëert waarin iedereen zichzelf kan zijn." Niet alleen in haar vrijwilligerswerk zet Diana zich in voor kinderen. Sinds haar jeugd heeft ze altijd al geroepen werkzaam te willen zijn voor kinderen met een sociale of verstandelijke beperking. Die wens kwam uit bij Onderwijsgroep Buitengewoon in Geijsteren. Over een aantal maanden zal de dependance zich aansluiten bij SBO (Speciaal Basis Onderwijs) Focus in Venray. Als antwoord op de vraag wat het geheim is om de jeugd te blijven boeien, vertelt Diana: "Het wordt steeds uitdagender om dit te blijven doen. De maatschappij verandert. Gezinnen krijgen het drukker, regelgeving wordt strenger, ouders zijn voorzichtiger in hun kinderen op kamp te laten gaan en jongeren hebben op een jongere leeftijd vaak al de behoefte om hun vrijdagavond elders in te vullen dan bij een jeugdbeweging. Waar we jaren geleden tegen de groep van 17- en 18-jarigen moesten vertellen dat dit echt het laatste kamp is dat georganiseerd werd voor hen, heeft de jeugd van 14 à 16 jaar al snel eigen plannen voor het weekend." Diana probeert de jeugd te blijven boeien door mee te gaan met de tijd en iedereen zichzelf te laten. "Het mooiste compliment dat ik ooit van een ouder heb ontvangen, is dat ze haar kind op heeft zien bloeien na mee te zijn geweest op kamp. Ja. Daar doe je het voor". Voor al haar vrijwilligerswerk reikt het bestuur van D'n Hazekeutel de titel Ordedrager van D'n Hazekeutel seizoen 2017-2018 uit aan Diana Cremers. De orde van D'n Hazekeutel wordt op 2 februari om 19.00 uur uitgereikt tijdens het carnavalsbal van Jong Nederland. Foto: Hoedemaekers.