Facelift voor kern van Geijsteren

Geijsteren | De dorpskern van Geijsteren krijgt een facelift. Dankzij de opknapbeurt moet het plein geschikter worden om evenementen te houden. Verder komt er nieuwe bestrating op de Dorpsstraat en de Oostrumseweg en wordt er een infiltratieriool aangelegd.

De gemeente Venray heeft het plan samen met de dorpsraad en omwonenden opgesteld. Begint maart begint de aannemer en de werkzaamheden op het dorpsplein moeten voor de kermis in mei worden afgerond. Alle andere werkzaamheden zullen eind juli voltooid zijn.

De inwoners van Geijsteren zullen ook zelf de handen uit de mouwen moeten steken. "Zij halen bijvoorbeeld de klinkers uit de straat en ze hebben zelf enkele subsidiënten gevonden", vertelt wethouder Jan Loonen. De samenwerking tussen de gemeente en Geijsteren wordt binnenkort bekrachtigd met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

De afgelopen jaren heeft Geijsteren vaker serieus last gehad van hoogwater en met de klimaatverandering wordt dat volgens de gemeente niet minder. Daarom heeft de gemeente geld uitgetrokken voor een apart hemelwaterriool en een tweede riool voor vuil afvalwater. dat maakte de weg vrij voor het werk bovengronds, waarbij de wensen van het dorp zijn meegenomen. Om het dorpsplein geschikter te maken voor evenementen worden hoogteverschillen weggenomen en gaat de rijbaan op in het plein. De openbare verlichting wordt vervangen door energiezuinige ledlampen. De monumentale boom zal na de renovatie niet terugkeren. De boom was te zwak. Er komt een nieuwe boom voor in de plaats.


Woningen in basisschool

Geijsteren | De oude basisschool van Geijsteren krijgt, als het aan het college van B en W ligt een nieuwe bestemming. Een enthousiaste werkgroep uit het dorp wil een nieuwe invulling geven aan het gebouw. De gemeenteraad beslist op 6 maart over de plannen.

Een werkgroep heeft plannen uitgewerkt om woongelegenheden in de basisschool te maken. Het gaat om vijf reguliere woningen, waarvan één vrij kleine woning en een gemeenschappelijke ruimte die voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. De woningen zijn met name bedoeld voor de senioren van Geijsteren. Het plan past niet binnen het huidige bestemmingsplan. Via een kruimelgevallenprocedure kan het gebruik gewijzigd worden; het bestemmingsplan hoeft dus niet gewijzigd te worden.

De dorpsbewoners kunnen het gebouw voor één symbolische euro overnemen en onderhouden. De gemeente Venray blijft wel eigenaar van de grond onder en rondom de basisschool. "We zouden graag zien dat alle leegstaande basisscholen een nieuwe invulling krijgen", vertelt wethouder Martijn van der Putten.

Momenteel huist Onderwijsgroep Buitengewoon nog in de school. Zij zoeken naar een nieuwe locatie. De verwachting is dat het gebouw in maart van dit jaar leeg komt te staan.


Tijdelijke Aldi moet vertrekken

Venray | Supermarkt Aldi moet binnen enkele weken vertrokken zijn uit het pand aan D'n Herk 96. De tijdelijke vergunning van de discountsupermarkt liep op 21 december vorig jaar af en de gemeente is niet van plan om de vergunning te verlengen.

Vlak voor de feestdagen diende Aldi het verzoek in bij de gemeente om de tijdelijk vergunning te verlengen. Dat verzoek is niet gehonoreerd. Andere supermarkt in Venray liggen ook dwars. De gemeente ziet erop toe dat de Aldi vertrekt. De supermarkt zou zich tijdelijk vestigen aan D'n Herk. Daarna zou de Aldi intrekken in het nieuwe winkelcentrum in Brukske. De bouw van de nieuwe winkelcentrum heeft echter al een jaar vertraging opgelopen.

Concurrerende supermarkten zijn in beroep gegaan bij de rechtbank tegen de verleende vergunning. Op 30 oktober vond de zitting plaats, maar er is nog geen uitspraak gedaan. Aldi vreest door het gedwongen vertrek voor enorme drukte bij het filiaal in Veltum. 'Gezien de reeds aanwezige parkeerdruk en kleine winkel is het een nadrukkelijke wens van de buurt om geen infarct te veroorzaken in dit gebied', laat de Aldi schriftelijk aan de gemeente weten.


Filmprijs voor Guido Coppis

Venlo | Tijdens het Limburg Film Festival in Venlo is filmmaker Guido Coppis (19) uit Venray zondag uitgeroepen tot Beste nieuwe Filmmaker.

De Venraynaar kreeg deze prijs voor zijn film Stille Storm. In de film Stille Storm (50 minuten) is te zien hoe een jongen uiteindelijk zelf tegen die depressie besluit te vechten. "Ik ben er erg trots op dat we dit nu al bereikt hebben", zegt Guido Coppis. "We hebben lang aan dit project gewerkt, ruim anderhalf jaar. Dat we dan op hetzelfde festival waar we onze première hadden ook winnen, is te gek! Dat je werk op deze manier gewaardeerd wordt, is geweldig. De prijsuitreiking was ook erg bijzonder, ik ben erg vereerd dat ik met mijn film tussen andere erg goede films en, uiteraard, filmmakers mocht staan."

Ook de documentaire Het zijn maar Duitsers viel in de prijzen. De documentaire van Bart Hölscher is uitgeroepen tot beste lange film. Zijn film gaat over de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn. Toen deze documentaire op 23 april vorig jaar in première ging, kwam de Bond van Anifascisten in actie. Zij wilden de begraafplaats sluiten. De Belofte van Slek van Nathalie Crum ging aan de haal met de prijs voor beste korte film. De vastelaovesdocumentaire Nao 't Zuuje over stadsprins Lex Uiting van Venlo kreeg een eervolle vermelding van de jury. Het Limburg Film Festival duurde drie dagen en werd gehouden in De Nieuwe Scene en enkele andere plekken in Venlo. Er waren meer dan dertig films van Limburgse makers te zien.