Afbeelding
Foto:

Venrayse muur in de Bleek

Venray | Amateurschildersgroep De Rake Kwasten nam in augustus deel aan het culturele evenement Schijt Aan De Grens. De bijdrage van de schilders bestond uit het schilderen van een 'muur' met afbeeldingen van grensmuren en mensen die deze muren proberen te trotseren, bootvluchtelingen die hun land verlaten en diverse misstanden, zoals oliemaatschappijen die de Noordpool en indianen bedreigen en honger en armoede.

De muur werd samen met tientallen spontane vrijwilligers geschilderd. Een muur is een symbool van verdeeldheid, maar ook van (vermeende?) bescherming.

De Rake Kwasten zijn van mening dat de afgebeelde thema's (helaas) overeenkomsten vertonen met het thema van het Oorlogsmuseum in Overloon. De directie van het Oorlogsmuseum Overloon bood hen de kans deze muur daar te exposeren. Deze muur heeft tot eind december in het museum gestaan. De muur is nu terug in Venray in het winkelpand aan de Bleek 41 in Venray.

De schildersgroep Rake Kwasten nodigt het winkelende publiek uit de illustraties op de muur te bekijken en de bijbehorende gedichten te lezen. Dit in het besef dat er ook in 2018 en in de toekomst helaas nog steeds oorlogen en misstanden zullen bestaan.

Zij roepen iedereen op om een bijdrage te leveren om de wereld te helpen verbeteren en leefbaar te maken voor nu en volgende generaties. Idealistisch gezien samen er naartoe werken dat oorlogen echt alleen nog in musea thuishoren.

Op de foto twee leden van De Rake Kwasten aan het werk: Anton Biemans en Wim Custers.