Leunse kermis niet op nieuw dorpsplein

LEUNEN | Leunse kermis kan dit jaar in het laatste weekeinde van mei niet worden gehouden op het vernieuwde dorpsplein. Door de olievervuiling en een financieel tekort moet de opknapbeurt enkele maanden worden uitgesteld.

De planning was om direct na carnaval met de werkzaamheden te beginnen. Zodat Leunse kermis dit jaar gehouden kon worden op het nieuwe en uitgebreide dorpsplein.

Het braakliggende terrein van het gesloopte gemeenschapshuis De Brink wordt bij het plein getrokken. Dorpsraadlid Sjaak Rongen meldde maandag in de dorpsraadvergadering dat op zijn vroegst na de kermis gestart kan worden. De olievervuiling die in een hoek van het plein is aangetroffen, in de omgeving van de geldautomaat, moet eerst worden gesaneerd.

De olievervuiling is veertig jaar geleden ontstaan door een lekkage bij het toenmalige jongerencentrum Puree. De grondvervuiling is destijds weliswaar aangepakt, maar blijkbaar niet afdoende. De gemeente stelt samen met de provincie een saneringsplan op. Mfc De Baank is eigenaar van de grond. De gemeente kan het perceel pas overnemen, om het plein aan te leggen, als er een schone grondverklaring is. Het is nog onduidelijk wie de saneringskosten moet betalen. "Wij kunnen het in ieder geval niet betalen. Dan gaat het plan voorlopig de koelkast in", zei Rongen.

Er is sowieso nog een tekort van ruim 20.000 euro op het plan dat circa drie ton kost. Met acties en bijdragen van dorpsbewoners en Rabobank is het tekort al flink afgenomen. "We moeten met wethouder Busser bekijken hoe we dit oplossen. Wij hebben geen middelen meer om het tekort aan te vullen. Mogelijk is er bij de aanbesteding nog enig voordeel te behalen", hoopt Rongen.

Geen verkiezingen dorpsraad Leunen?

LEUNEN | Het is onzeker of in Leunen op woensdag 21 maart verkiezingen voor de dorpsraad worden gehouden.

De verkiezingen zijn om de vier jaar, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen. Er ontstaan vier vacatures in de dorpsraad die dertien personen telt. Er is een lijst opgesteld met mogelijke kandidaten. "De beste manier is om mensen persoonlijk te benaderen', zei voorzitter Jeroen van de Leur maandag in de dorpsraadvergadering. "Als we drie of vier nieuwe leden vinden, dan is het niet nodig verkiezingen te houden. Dan kunnen we iedereen zo benoemen."

In dorpsblad LVH Courant komt binnenkort ook een oproep te staan om dorpsraadleden te werven. Van de Leur ziet het liefst verkiezingen. "Enkele politieke partijen zetten vraagtekens bij het democratisch gehalte van dorpsraden. Omdat de leden meestal niet gekozen zijn." In Leunen vonden acht jaar geleden voor het laatst verkiezingen plaats.

Woensdag besluit over viaduct Leunen

LEUNEN | Op woensdag 24 januari neemt de stuurgroep van provincie en gemeente een besluit over de kruising Leunseweg-Deurneseweg in Leunen.

De dorpsraad is tegen de komst van een turborotonde en diende een alternatief plan in. "We hebben ons best gedaan er niet alleen met een Leunse bril naar te kijken. Maar te zoeken naar de beste oplossing voor alle belanghebbenden", aldus dorpsraadvoorzitter Jeroen van de Leur. De voorkeur gaat uit naar een tunnel voor het verkeer van de Deurneseweg onder de Leunseweg door.