Jacques Haumann schreef Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II in de gemeente Bergen.
Jacques Haumann schreef Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II in de gemeente Bergen. Foto: Rikus ten Brücke

Stukje 'echte historie'

Venray | Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II in de gemeente Bergen. Dat is de titel van alweer het elfde boek van de in Well geboren en getogen Venraynaar Jacques Haumann (79). "Het zijn boeiende, soms emotionele verhalen", aldus de schrijver over zijn recente werk.

Door Sven Poels

Na zijn pensionering, op 1 december 1999, werd schrijven Haumanns nieuwe hobby. Hij produceerde boekjes over uiteenlopende, veelal lokale onderwerpen waar hij naar eigen zeggen 'toch een beetje lukraak' bij uitkwam. Zo verdiepte hij zich in de bierbrouwerijen in zijn geboortedorp Well, de boerderij waar hij geboren werd, Well in de Tweede Wereldoorlog (WO II) en Tennisclub Venray. Toen hij in november 2016 aanwezig was bij een lezing van oud-straaljagerpiloot Joop Hendrix, kwam Haumann op een nieuw idee. "Joop vertelde een interessant verhaal over vliegtuigen die tijdens de oorlog in Venray gevallen zijn. Toen bedacht ik me dat ik aan de andere kant van de Maas ook nog een neergestort vliegtuig wist te liggen, dicht in de buurt waar mijn vrouw heeft gewoond."

Vrij snel na de lezing, in januari vorig jaar, kwamen Hendrix en zijn assistent met metaaldetectors naar de desbetreffende plek in Bergen. "Het was meteen raak, mede dankzij een ooggetuige", herinnert Haumann zich. Het bleek te gaan om een neergevallen Lancaster uit Engeland, een tragisch ongeval waarbij alle zeven inzittenden het leven lieten. Het succes voedde Haumanns interesse. "Na wat rondbellen in enkele gemeentedorpen was de liefde voor dit onderwerp geboren." Via reeds bestaande informatie uit Engeland kwam de oud-Wellenaar ook andere vliegtuigcrashes in de gemeente Bergen op het spoor. "Van elk vliegtuig had ik een beknopt overzicht en kreeg ik een idee in welke richting ik moest zoeken." Waar precies, moest hij zelf uitvogelen. "Als er stond dat er een in Well was gevallen, kon die ook in Siebengewald liggen. Door hulp van ooggetuigen, contact met nabestaanden, internet en zoek- en analysewerk hebben we ze allemaal opgespoord. Het is bijna niet te geloven dat je er ruim zeventig jaar later nog zoveel informatie over kunt krijgen." Het resultaat van een jaar speurwerk en bodemonderzoek staat in het 125 bladzijdes tellend boek met als titel Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II in de gemeente Bergen. "Alle dertien crashes staan erin, van Heijen – dat tot 1973 bij de gemeente Bergen hoorde – tot en met Wellerlooi. Van de 53 inzittenden zijn er 25 verongelukt; van de overlevenden zijn er enkelen ondergedoken en de meesten werden gevangengenomen." Het zijn flinke cijfers voor dat kleine stukje Noord-Limburg. "Het ging er af en toe verschrikkelijk aan toe. Zo zijn er op 22 februari 1944 alleen al overdag 49 Amerikaanse vliegtuigen neergestort op Nederlandse en Duitse bodem." Ondanks het zware onderwerp is Haumann blij dat hij het nieuws heeft vergaard. "Het zijn boeiende, soms emotionele verhalen. Een stukje echte historie."

Op zaterdag 3 februari houdt Haumann zijn boekpresentatie, opgevolgd door een lezing van Joop Hendrix. De bijeenkomst begint om 14.00 uur, locatie is MFC De Buun in Well (Kasteellaan 25). De toegang is gratis, het boekje kost 15 euro en is onder meer te koop bij de presentatie en Vissers in Well.