Voor de derde keer doet Rianne Smits een gooi naar de Beauty Award.
Voor de derde keer doet Rianne Smits een gooi naar de Beauty Award. Foto: Kiki Jaspers

"Ik ga voor goud"

Horst | Rianne Smits van schoonheidsinstituut Beauté de Prestige uit Horst greep twee keer naast de landelijke Beauty Award voor schoonheidsspecialiste. Dit jaar doet ze voor de derde keer een gooi naar de prestigieuze titel. "En nu ga ik voor goud", lacht de sympathieke onderneemster. "Drie keer is scheepsrecht."

Door Henk Lammen

Smits, afkomstig uit Castenray, startte in 2006 als schoonheidsspecialiste. Negen jaar geleden opende ze haar eerste schoonheidsinstituut en nu woont en werkt ze alweer drie jaar in hartje Horst. Met Beauté de Prestige blijft ze nadrukkelijk aan de weg timmeren. Met passie en liefde voor het vak. "Het is een proces. Je blijft bezig om jouw concept te verbeteren, voortdurend aan te passen, maar vooral om kwaliteit te leveren. Want daar valt en staat alles bij." In 2013 en 2016 was ze al eerder genomineerd voor de Beauty Award regio Zuid. Beide keren ging de prijs aan haar neus voorbij. "De laatste keer was ik er volgens de jury enorm dichtbij. Dat is dan weer een stimulans om jouw concept nog verder te verbeteren en uit te diepen. Daar ben ik de laatste twee jaar mee bezig geweest. Ik vond nu de tijd weer rijp om me in te schrijven. Ik ben er klaar voor." De genomineerden voor de landelijke Beauty Awards 2018 zijn aan het begin van deze week bekendgemaakt. Na het traject van inzendingen, Mystery Guests en grondig beraad van de vakjury zijn er 24 genomineerden in zeven categorieën geselecteerd. Smits gaat met Sharon Jacobs-Beek (Sharon's Schoonheidssalon) en Kayleigh Rutten (Beautysalon Be by Kay) wedijveren wie uiteindelijk met de titel beste schoonheidsspecialist van het jaar, regio zuid, aan de haal gaat. De 32-jarige schoonheidsspecialiste kreeg aan het begin van deze week te horen dat zij ook dit jaar weer kanshebster is. "Eerlijk gezegd had ik er niet meer op geteld. De mystery guest heeft pas laat een bezoek gebracht aan de salon. Het was dan ook prachtig toen ik maandag hoorde dat ik tot de drie finalisten behoorde."

De genomineerden maken zich nu op voor het laatste deel van de wedstrijd. "In een gesprek met de vakjury ga ik mijn passie overbrengen, maar vooral ook mijn concept presenteren." Dat concept is de afgelopen jaren door Smits steeds verder uitgediept. Innerlijk en uiterlijk staan samen centraal in haar aanpak. "Ik wil een totaalplaatje laten zien. Een combinatie van huidverzorging, voeding en supplementen, beweging en ontspanning. Ik geloof dat die zaken in balans moeten zijn. Een stukje bewustwording van iemands leefstijl, met de huid als visitekaartje." De prijswinnaars worden op 22 april bekendgemaakt. Tijdens een gala-avond staan alle genomineerden natuurlijk in de volle spotlights. Topspecialisten die hun vak verstaan. Voor slechts zeven van de 24 genomineerden ligt er aan het einde van de avond een bekroning in het verschiet. Rianne Smits gaat voor goud, maar is al vereerd dat zij opnieuw op het podium staat. "Het is het hoogst haalbare in onze branche waar je wordt beoordeeld op kwaliteit. Alleen al daardoor voel ik me nu al een winnaar." En met een veelbetekenende glimlach. "Maar nu wil ik ook echt winnen."