Piet Bögels (links) en Charles van den Berg kijken uit naar de opening van Laat de teugels vieren.
Piet Bögels (links) en Charles van den Berg kijken uit naar de opening van Laat de teugels vieren. Foto: Henk Lammen

Laat de teugels vieren

Venray | Poëtische passages worden geïllustreerd door schilderachtige kunstwerken in het Venrays Museum. De expositieruimte is het decor van de tentoonstelling Laat de teugels vieren. De tentoongestelde passages zijn afkomstig van de gedichten die deelnamen aan de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos. Het Literair Café Venray schreef de wedstrijd in 2017 voor de 25ste keer uit.

Door Willem Menting

Betty Bollmann uit Venlo won afgelopen zondag met haar gedicht Soms de schrijfwedstrijd Raadselige Roos Poëzie 2017. Haar gedicht wordt geïllustreerd door een schilderij van Toos Wijnen uit Venray. Beide werken zijn tijdens de tentoonstelling te bewonderen. De expositie wordt op vrijdagmiddag om 17.00 uur geopend door Marij Peeters en Marlies van Zeben. De Rooje Roos-prijs van dit jaar was een prooi voor Rennie van Windt met haar gedicht Tenzij.

Peeters had dit jaar samen met Adie Steen voor de laatste keer de touwtjes in handen tijdens de feesteditie van de Raadselige Roos. Het stokje voor volgend jaar wordt overgenomen door Wil Hoeijmakers en Ton van Gestel. De Raadselige Roos, een schrijfwedstrijd voor iedereen in Zuid-Nederland en Vlaanderen, is een van de initiatieven van het Literair Café Venray. Verder organiseert het Literair Café Venray onder meer nog schrijversbijeenkomsten, schrijf- en leeskringen en een literaire salon. De expositie in het Venrays Museum wordt dit jaar voor het eerst gehouden. "De gedichten werden vaak al snel weggestopt en na een middag waren alle werken niet meer te zien. Deze kruisbestuiving tussen het Literair Café Venray en het Venrays Museum is ontzettend mooi om te zien", vertelt Charles van den Berg van het Literair Café Venray. Paul Reiniers zette zich vanaf 1992 in voor de Raadselige Roos. Toen hij begon was er nog geen thema gekoppeld aan de schrijfwedstrijd. "Dat hebben Marij en Adie bedacht. Daardoor is het voor de deelnemers wel moeilijker en uitdagender geworden. Ik vind het fantastisch dat deze tentoonstelling nu in het Venrays Museum te bewonderen is", vertelt Reiniers. Steen en Peeters werden afgelopen weekeinde voor hun jarenlange inzet onderscheiden met een zilveren roos. Het Literair Café Venray is het laatste literaire café van Noord-Limburg. Poëzie en literaire teksten boeien nog steeds veel mensen in de omgeving van Venray. "Veel mensen vinden het leuk om in hun vrije tijd te schrijven. Met een schrijfwedstrijd kun je mooi toetsen hoe goed je werk wordt beoordeeld. In Helmond is overigens nog wel een groot literair café te vinden." Piet Bögels van het Venrays Museum hoopt dat de expositie Laat de teugels vieren voor de nodige bedrijvigheid in het museum gaat zorgen. "Het is mooi om als Venrayse initiatieven samen te werken. Dat levert in dit geval een ontzettend mooie expositie op. De jury heeft uit ieder gedicht een passage gekozen voor de tentoonstelling. De originele kunstwerken zijn ook te bekijken." Meer informatie is te vinden op literaircafevenray.nl. De expositie in het Venrays Museum is tot en met 11 februari te bewonderen.