De handen op elkaar voor het nieuwe Meerdaags Wandelevenement Venray. Op 2 en 3 juni 2018 is de eerste editie.
De handen op elkaar voor het nieuwe Meerdaags Wandelevenement Venray. Op 2 en 3 juni 2018 is de eerste editie. Foto: Rikus ten Brücke

Meerdaags wandelevenement

venray | Na maanden van voorbereiding werd maandagavond in Schouwburg Venray het officiële startschot voor het Meerdaags Wandelevenement Venray (MWV) gegeven, in het bijzijn van diverse genodigden, onder wie wethouder Jan Loonen.

Het nieuwe initiatief komt niet plotsklaps uit de lucht vallen. André Tonen, voorzitter van Stichting Venray Bloeit en van Stichting Toeristisch recreatief Platform Venray, liep in 2016 al een poos rond met het idee voor het opzetten van een wandelevenement in Venray. Hij is opgegroeid met de Nijmeegse Vierdaagse. Inmiddels woont hij al ruim twintig jaar in Venray. "Hoe mooi zou het zijn om ook een wandelevenement in Venray te hebben, dat tevens een training zou kunnen zijn voor lopers van die Nijmeegse Vierdaagse of die van Apeldoorn?", zo vroeg hij zich af.

Tijdens één van de gesprekken met wethouder Jan Loonen kwam het wandelen aan de orde. De wethouder is een fervent wandelaar, net als burgemeester Hans Gilissen. De ideeën kwamen bij elkaar. André Tonen vond in Michel Thomassen en Henk Apeldoorn twee fanatieke medestanders om de tocht te organiseren. Het resultaat: een wandeltocht van ruim 50 kilometer langs alle dorpen van Venray onder de naam B&W wandeltocht. Deze wandeltocht op 17 juni 2017 was meteen de opmaat naar de organisatie van het MWV, dat op 2 en 3 juni 2018 start. "Dit jaar kunnen de wandelaars twee dagen wandelen in Venray, volgend jaar breiden wij dit uit naar drie dagen", zegt Michel Thomassen. "Tijdens dit evenement kunnen de deelnemers zelf bepalen hoeveel dagen ze lopen en welke afstand er per dag gelopen wordt. Ze kunnen kiezen uit drie basisafstanden: 10, 20 en 30 kilometer. De deelnemers kunnen één van deze afstanden lopen, maar ook een combinatie maken van bijvoorbeeld de afstanden 10 en 30, zodat er die dag uiteindelijk 40 kilometer gelopen wordt. Per dag mag dit ook een andere combinatie, of een (andere) basisafstand zijn. De wandelaars zijn dus volledig vrij in hun keuze. Ze kunnen kiezen uit de afstanden 10, 20, 30, 40, 50 en 60 km per dag. Deze flexibele invulling maakt het MWV uitermate geschikt als training voor de Vierdaagse van Apeldoorn en Nijmegen of één van de Kennedymarsen. Maar daarnaast is het MWV ook erg aantrekkelijk voor de recreant, die gewoon lekker 10 of 20 kilometer wil lopen. Kortom; het MWV is er voor iedereen die van wandelen houdt, voor jong en oud, voor beginners tot ervaren en zeer getrainde lopers." De deelnemers steunen ook een goed doel, want 25 procent van het inschrijfgeld gaat naar de stichting ALS Nederland. Na afloop ontvangen de wandelaars een herinnering. De voorinschrijving is sinds afgelopen maandag geopend. Voorinschrijving is goedkoper dan de daginschrijving. Kijk voor meer informatie op de website www. wandelevenementvenray.nl.