Luc Hermsen in actie tijdens een van de races.
Luc Hermsen in actie tijdens een van de races. Foto: Huub Munsters

Naar de wereldtop

Venray | Luc Hermsen bestormt op zijn jetski de wereldtop. De Venraynaar debuteerde afgelopen jaar in de WK-cyclus van de koningsklasse van het jetskiën. Daarin eindigde hij op een voor hem teleurstellende zestiende plaats. "Ik moet daar eigenlijk trots op zijn", zegt de 18-jarige Hermsen. "Ik race in de Formule 1 van het jetskiën. Hoger kan ik niet komen. Ik wil nu de wereldtop bestormen."

Door Willem Menting

Hermsen scheurt met 110 kilometer per uur over het water. De snelheidsduivel zoekt de grens op. Dat kostte hem in 2011 bijna zijn leven. Op dat moment had hij nog nooit op een jetski gezeten en stond hij te boek als motorcrosstalent. Tijdens een race in Nunspeet ging het echter gruwelijk mis. Bij een botsing met een andere coureur brak hij verschillende botten en scheurde hij zijn lever, galblaas, alvleesklier en twaalfvingerige darm. "Ik ben meerdere keren in levensgevaar geweest. Na een maandenlange revalidatie besloot ik om niet meer op de motor te stappen. Ik was het plezier kwijt. Mijn vader vertelde later was over jetskiën. Ik ben dat toen gaan proberen en uiteindelijk is het mijn sport geworden. Het is geen verkeerde keuze geweest om voor deze sport te kiezen."

Dankzij zijn ouders en familie is Hermsen in staat om zijn focus helemaal op de sport te leggen. "Mijn hele familie leeft voor mijn sport. Daardoor kan ik mijn ding doen. Zonder hun inzet en mijn sponsoren was het allemaal niet mogelijk." Ook neef Daan speelt een belangrijke rol in het succes van Hermsen. Het tweetal traint onder meer samen. "Hij is ook een goede vriend. Daan leert voor dokter, maar hij maakt graag tijd. Binnenkort gaan we samen naar Milaan om met de auto mijn jetski op te halen. Die is per boot onderweg naar Italië."

Afgelopen seizoen kreeg Hermsen een contract van de bond voor de WK-cyclus. Of hij ook dit jaar weer van de partij is, weet de waaghals nog niet. "Daar hoop ik natuurlijk wel op. Ik vaar sowieso de kampioenschappen van België, Frankrijk en Nederland. Ook bij het Europees kampioenschap ben ik van de partij." De tiener kroonde zich al verschillende keren tot beste van Nederland. "Het klikt misschien lullig, maar het niveau is niet hoog in Nederland." Hermsen traint voornamelijk in een plas bij Well. Ook komt hij regelmatig in Dubai. Daar traint hij met zesvoudig wereldkampioen Steven Dauliach. Via een kennis kwam de Venraynaar in contact met de Fransman. "De enige die nog training van hem krijgt, ben ik. Dat wil wel zeggen dat hij vertrouwen in mij heeft. Dat voelt goed. Ik wil nu verder groeien en beter worden."

Hermsen kan zich niet fulltime bezighouden met jetskiën. Momenteel zit hij in het tweede jaar van de CIOS in Sittard. Op school kan hij wel afspraken maken over de lestijden en als hij twee weken weg moet voor een wedstrijd dan is dat ook geen probleem. "Ze houden rekening met mijn sport, maar ik moet natuurlijk wel gewoon dezelfde toetsen maken als andere leerlingen."

De absolute wereldtop van het jetskiën kan zich wel volledig op de sport richten. Hermsen weet dan ook dat het een flinke kluif wordt om een plekje te veroveren tussen de toppers. "Ik moet samen met mijn familie veel zelf doen. Ik boek mijn eigen vliegtickets en maak afspraken met sponsoren. Dat neemt niet weg dat ik altijd wil winnen. Ik heb veel vertrouwen, maar alles moet kloppen."