Koppermaandag gilde Blitterswijck

Blitterswijck | Het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck houdt op maandag 22 januari voor de 31e maal de plaatselijke traditie van koppermaandag.

Om 19.00 uur komen de gildebroeders en -zusters bij elkaar in café De Zwart. Tijdens deze avond kan een gedeelte van het uitgebreide gildearchief worden bezichtigd en Chér Gooren-de Koning presenteert het jaarboek van 2017. Dit is voor Gooren de eerste maal dat zij dit doet en verder worden er foto's van alle activiteiten van 2017 op groot scherm gepresenteerd. De avond is ook toegankelijk voor niet-leden en verder wordt door het gilde het traditionele Duits broodbuffet aangeboden.

Op dinsdag 23 januari wordt het feest van de patroonheilige St. Antonius Abt gevierd. Deze dag begint om 9.00 uur met een heilige mis, gecelebreerd door de gildepriester Huub van Horne, in de parochiekerk van Blitterswijck. Aansluitend word een bezoek gebracht aan het St. Antoniuskapelletje.

Na het gebed en het offeren wordt de traditionele borrel genuttigd, geschonken door Wim Janssen. Om 10.30 uur wordt aangeschoven aan de koffietafel en aansluitend start de jaarvergadering in het parochiehuis. In de vergadering komt een belangrijk punt aan de orde, het verkiezen van een nieuwe eerste gildemeester als opvolger van de op 3 maart 2017 overleden eerste gildemeester Wilbert Ingenpass .

Tijdens deze jaarvergadering biedt het koningspaar Stef en Linda Katelaan een koningschild aan en jubilaris Emiel Weys wordt voor zijn 25 jaar lidmaatschap gehuldigd. Weys is een actief gildebroeder van de groep algemeen en is overal inzetbaar voor.

Schutvrouw en Marketentster Carla Claessens wordt voor de 15e maal gehuldigd voor het winnen van de onderlinge competitie geweerschieten van St. Antonius- Abt Gilde van 2017. In de middaguren worden de cafés Tante Jet en De Zwart bezocht. Om 19.00 uur voegt de aanhang zich in het gemeenschapshuis bij de feestvierders voor diner en het avondprogramma.

De organisatie van deze avond is in handen van De Vendeliers.


Samenwerking Piëlhaas, Peel en Maas en omroep

VENRAY | "Vastelaovesvereniging De Piëlhaas, Omroep Venray en Van den Munckhof Print & Media, onder meer uitgever van Peel en Maas en Peel en Maas TV, hebben afspraken gemaakt over beeldregistraties van de activiteiten van De Piëlhaas." Dat laat Milton Cavis van de Venrayse vastelaovesvereniging weten.

Daarmee is een eind gekomen aan de onduidelijke situatie die er de afgelopen jaren was ontstaan rondom het uitzenden van activiteiten van De Piëlhaas.

"Na goed overleg zijn er afspraken gemaakt voor de toekomst. Dat heeft geresulteerd in een gezonde samenwerking tussen de twee mediabedrijven als het gaat om Piëlhaas-activiteiten", aldus Cavis. "Het doel dat De Piëlhaas nastreeft, is dat de Venrayse vastelaovend toegankelijk is voor alle inwoners van de gemeente Venray. Dat lijkt hiermee gewaarborgd."

"Van de Circus Mök-voorstellingen van de komende week verzorgt Van den Munckhof Print & Media een beeldregistratie, evenals van de Roetsj en mogelijk Iensjekke in het carnavalsweekend", licht Christ van den Munckhof toe. Ron van den Heuvel geeft aan dat de Omroep Venray op haar beurt opnames maakt van de prinseninstallatie. "In het overleg is tevens besloten dat de beelden ook onderling aan elkaar beschikbaar worden gesteld voor gebruik op de diverse eigen mediakanalen."

De Piëlhaas is blij met deze uitkomst. "Hiermee is een passende oplossing gevonden voor dit lopende carnavalsseizoen. Ook voor de komende jaren worden gelijksoortige afspraken gemaakt tussen Omroep Venray, Van den Munckhof en de carnavalsvereniging om in de toekomst het Venrayse carnaval optimaal onder de aandacht brengen in de media", besluit Cavis.


Gestolen scooter terug bij eigenaar

Nijmegen | De politie in Nijmegen heeft de scooter, die op zaterdag 6 januari werd gestolen uit een stalling van het busstation in Oostrum, aangetroffen.

Ook is een verdachte aangehouden. Dat meldt de politie Venray-Gennep, die vorige week via haar Facebookpagina aandacht vroeg voor de diefstal.

De Nijmeegse agenten zagen bij het verlaten van het politiebureau aan de Muntweg een scooter voorbijrijden die hun direct opviel. Na controle van het kenteken bleek de scooter gestolen te zijn in Venray. De agenten zetten vervolgens de achtervolging in, waarna de bestuurder ervandoor ging richting Goffertstadion.

Hij raakte uit zicht, maar werd even later lopend aangetroffen. Hij had de scooter in de directe omgeving gedumpt om zo aan de politie te kunnen ontkomen. De scooter is inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaar.

De zaak wordt verder door de recherche onderzocht.