Appels en peren bij sociaal domein

VENRAY | De kwartaalrapportages over het sociaal domein zijn zo onduidelijk dat de politiek er vrijwel niets mee kan. Donderdag in de commissie Leven stonden de cijfers van het derde kwartaal op de agenda. D66 leverde flinke kritiek en eist betere overzichten.

Door Henk Willemssen

D66-commissielid Bart Jilisen wees op de enorme verschillen. Zo werd halverwege het jaar bij de jeugdzorg een tekort geraamd van 2,1 miljoen euro. Terwijl in het derde kwartaal een klein overschot wordt voorspeld voor het jaarresultaat. "Een verschil van 2,2 miljoen euro. Een vergelijking met eerdere periodes is onmogelijk. De informatie is onvolledig. We willen meer uitleg over de grote verschillen. Het is moeilijk inzicht te krijgen hoe we er echt voorstaan.", zei Jilisen. "Zorg is een belangrijke taak van de gemeente en het gaat om grote bedragen. We willen betere rapportages zien zodat we controle kunnen houden op het sociaal domein."

Wethouder Anne Thielen (CDA) moest toegeven dat de cijfers lastig vergelijkbaar zijn. "Het zijn appels en peren. Dat komt door de vele veranderingen van budgetten en boekingsposten." Thielen verwacht niet dat uitgebreidere financiƫle overzichten meer duidelijkheid scheppen. "Dat maakt het wellicht nog complexer. Wat uiteindelijk telt is de jaarrapportage die in april verschijnt." De wethouder zei dat de rapportage van het derde kwartaal bewust beknopt was gehouden. "Omdat er weinig afwijkingen waren. We kunnen de tijd beter besteden aan andere zaken, zoals aan de afrekening van 2017." Andere partijen tilden minder zwaar aan de schommelende rapportages. "We gaan ervan uit dat de rekenmeesters hun werk goed doen", zei Harry Terhaag (Samenwerking). "Dat capabele mensen ons fatsoenlijke gegevens voorhouden. De grote lijn is positief. Dat is voor ons voldoende."

In 2015, het eerste jaar van de nieuwe zorgtaken die werden overgeheveld van het Rijk naar de gemeente, hield Venray 85.000 euro over. In 2016 bedroeg het overschot zelfs 2,4 miljoen euro. Beide positieve jaarsaldi zijn overgeheveld naar 2017. Maar het geld blijkt niet nodig te zijn. Het voorbije jaar sluit waarschijnlijk met een kleine plus van 72.000 euro. Daarom kan het overschot van 2,5 miljoen euro uit 2015 en 2016 verdwijnen in de algemene middelen. Daar was Harrie Francken (PP2) het niet mee eens. "We moeten die 2,5 miljoen euro oormerken. Zodat het geld beschikbaar blijft voor het sociaal domein. Voor mogelijke tekorten in de komende jaren", stelde hij. Volgens Anne Thielen is dat niet nodig. "Het ziet ernaar uit dat we ook in volgende jaren een overschot houden. De regel is dat het overschot dan vrijvalt voor de algemene dienst."

Voor de commissievergadering van 8 februari geeft D66 aan hoe de rapportages verbeterd kunnen worden.