Oplossing voor Roekenbosch

Blitterswijck | De gemeente Venray wil een passende oplossing voor vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. "Om dat doel te bereiken doen we nu misschien een paar stappen terug, maar daarna kunnen we hopelijk vooruit", vertelt wethouder Jan Loonen (CDA).

De gemeente gaat met de bewoners en verhuurders van de vakantiewoningen in gesprek om een oplossing te zoeken. Er wordt ook een mediator bij de gesprekken betrokken. "We willen met een schone lei beginnen en in principe staan we er neutraal in. Feit is wel dat er wat moet gebeuren."

Een deel van het Roekenbosch werd sinds 2016 verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De asielzoekers zouden het park vijf jaar lang bewonen, maar de laatste asielzoekers zijn inmiddels vertrokken. Venray wil nu stappen maken en het handhavingstraject wordt nu ook in gang gezet. Wanneer er geen andere plannen komen en het huidige bestemmingsplan blijft gehandhaafd, dan moeten alle bewoners binnen een jaar vertrokken zijn. Als er na het verstrijken van de gestelde termijn nog steeds mensen ongeoorloofd wonen, dan volgt een dwangsom van 10.000 euro. Het bestuur van Coöperatie Bungalowpark Het Roekenbosch, individuele wooneigenaren, individuele huurders van woningen en verhuurorganisaties voor de huisvesting van arbeidsmigranten zijn door de gemeente Venray per brief op de hoogte gesteld van de handhavingsprocedure.

"Het huidige bestemmingsplan geeft geen zicht op permanente bewoning. Dit bestemmingsplan gaan we handhaven", vertelt wethouder Ike Busser (Samenwerking Venray). "De handhaving kan worden aangepast als er uiteindelijk andere plannen voor het Roekenbosch worden aangenomen, maar dat is op dit moment niet aan de orde. Het huidige bestemmingsplan geeft geen ruimte voor legalisatie van permanente bewoning."

Op basis van de diverse verzoeken die vanuit de bewoners en de omgeving binnenkomen bij de gemeente wordt het gesprek met het Roekenbosch aangegaan. Het beoogde resultaat op dit moment is het beëindigen van de huidige situatie, want deze situatie is in strijd met het bestemmingsplan.

De gemeente houdt voorlopig wel alle opties open. Eerder bleek uit onderzoek van provincie Limburg en de coöperatie Bungalowpark Roekenbosch al dat de algehele sluiting van het park de beste mogelijkheid was. Alle andere mogelijkheden waren volgens de onderzoekers onhaalbaar. "Ontmanteling van het Roekenbosch heeft niet de voorkeur van de omgeving. Iedereen staat op dit moment vrij om ideeën in te brengen voor het park." De volgende opties voor de toekomst van het park zijn onderzocht: groeien met minstens driehonderd huisjes voor verhuur aan toeristen, opknappen en de bungalows verhuren aan toeristen, niets doen waardoor arbeidsmigranten en mensen in nood het park permanent kunnen blijven bewonen en sluiting van het park. De gemeente Venray gaat mensen in beginsel niet helpen met het zoeken van vervangende woonruimte. "Ze hebben lang genoeg de tijd gehad om zich in te schrijven bij Wonen Limburg voor een huurwoning."