Samen een weekendje weg, genieten in het stadion van St. Pauli in de Duitse stad Hamburg.
Samen een weekendje weg, genieten in het stadion van St. Pauli in de Duitse stad Hamburg. Eigen foto

FBM'68 op weg naar goud

Maashees | In de jaren '60 schoten de cafévoetbalteams in het Land van Cuijk als paddenstoelen uit de grond, maar daar zijn er nog maar weinig van over. Friet Boys Maashees, afgekort FBM'68, is een van die verenigingen. De club viert op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus haar gouden jubileum. Op vrijdag 23 februari wordt tijdens de supportersavond de aftrap gegeven met de presentatie van het nieuwe jubileumtenue.

Door Ron Koenen

FBM'68 kent een rijk verleden, maar is niet het eerste cafévoetbalteam in Maashees, weet voorzitter Tom Lenders (28). "In 1965 werd FC Maashees opgericht. Na onenigheid werd dat team in 1968 gesplitst in Inter Maashees en Friet Boys Maashees. Inter bestaat al jaren niet meer, maar ons team leeft nog volop. We hebben een selectie van 24 mannen, van 17, 18 jaar en een aantal veertigplussers. Maar als het nodig is, kunnen we ook altijd rekenen op de steun van een aantal trouwe gastspelers uit onze buurdorpen. Die willen maar wat graag op de Vetbak voetballen. Nee, het is niet zo dat FBM een puur Maashese aangelegenheid is."

Friet Boys Maashees, opgericht door Piet Reijnders alias Piet Friet, speelt zijn thuiswedstrijden op sportcomplex De Vetbak aan de Venneweg en heeft rood-wit-zwart als clubkleuren. In 2008 vierde de club haar 40-jarig bestaan. Dit werd onder meer gevierd met de aanleg van een nieuw hoofdveld met beregening. FBM.'68 heeft tevens plannen om op korte termijn een nieuw clubhuis te realiseren.

Er wordt dus hard aan de toekomst gewerkt. Of Lenders het belangrijk vindt dat FBM'68 blijft bestaan.

"Ja, natuurlijk. Maashees heeft geen voetbalclub en niet zo heel veel verenigingen meer. De leefbaarheid in het dorp staat onder druk. Bij FBM kunnen jonge en oudere voetballers uit Maashees toch samen voetballen en daarna samen genieten van de derde helft. Ik zou FBM erg missen en wil het team niet kapot laten. Het is voor mij, en vele andere leden, hét uitje op de zaterdagmiddag. Als een wedstrijd wordt afgelast, dan spreken we toch altijd om 17.00 uur af in het plaatselijke café. Ik wil FBM absoluut niet verloren laten gaan en hoop ook de volgende vijftig jaar vol te maken."

De vereniging speelt haar wedstrijden in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. "Bij gebrek aan cafévoetbalteams vaak tegen veteranenteams. Nee, er wordt geen ranglijst bijgehouden. Aan het eind van het jaar zijn we altijd kampioen en rijden we met een kar door het dorp. Ook gaan we aan het begin van het nieuwe seizoen een weekendje weg naar het buitenland en organiseren we op tweede kerstdag ons jaarlijkse kersttoernooi." Met een grijns: "Ja, we zijn een zeer actieve vriendenclub. De saamhorigheid is groot."

FBM zou FBM niet zijn als ze met het oog op het jubileum niets aparts zou doen. Toch? "Ja, dat klopt. We gaan komend seizoen ook thuis- en uitwedstrijden voetballen tegen cafévoetbalteams uit Belgisch-Limburg. Daar leeft het cafévoetbal enorm." Met een lach: "En, niet onbelangrijk voor onze leden: met Belgisch bier is natuurlijk ook niks mis!"

Sinds 2016 heeft FBM'68 tevens een supportersclub: FBM Supporters. "Zij steunen ons als Maashese trots op weg naar ons 50-jarige jubileum", zegt Tom Lenders. "Tevens proberen we met dit initiatief de betrokkenheid bij de vereniging en de leefbaarheid in Maashees te vergroten. De supportersclub telt op dit moment bijna veertig leden."

Het 50-jarig jubileum wordt gevierd met een feestweekend op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus 2018 in de Vetbak aan de Venneweg in Maashees. Oud-spelers worden persoonlijk uitgenodigd voor de receptie en reünie op de vrijdagavond. Coverband Afslag 7 zorgt voor de muziek op de zaterdagavond. Voor meer informatie hou de Facebookpagina en website (www.fbm68.nl) in de gaten.


Nieuwjaarsreceptie schutterij 't Zandakker

Venray | Zondag hield schutterij 't Zandakker de nieuwjaarsreceptie. Voor de jeugdgroep een bijzonder jaar, zij vieren namelijk in 2018 hun 10-jarig jubileum.